• Головна
  • Україна
  • Справа Князєва: Апеляційна палата ВАКСу залишила під арештом майно ексголови Верховного суду

Справа Князєва: Апеляційна палата ВАКСу залишила під арештом майно ексголови Верховного суду

Справа Князєва: Апеляційна палата ВАКСу залишила під арештом майно ексголови Верховного суду

На думку адвоката, обшуки були протиправними

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під арештом майно ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва. Його підозрюють в отриманні хабаря у розмірі 2,7 мільйона доларів.

Зокрема, суд не дозволив повернути гроші, які знайшли в робочому кабінеті і вдома у Князєва та його особистий телефон, пише «Суспільне».

Сам Князєв, який перебуває в СІЗО, участі в засіданні не брав. Проти цього не заперечували його захисники.

Натомість адвокат просив повернути Князєву арештоване майно:

  • мобільний телефон;
  • понад 1,7 мільйона доларів, які фігурують у справі як хабар та додаткові кошти, походження яких слідство встановлює.

Так, на думку адвоката, обшуки були протиправними. За словами захисника, слідчі не мали ухвали суду, обшуки у робочому кабінеті провели без адвокатів, прострочили терміни накладання арешту і, нібито, заарештували не лише майно самого Князєва, а і дружини, а також їхнє спільне.

«Ми констатуємо, що обшук проведено з порушенням процесуального законодавства. Ми вважаємо, що не доведено необхідність проведення саме невідкладного обшуку. Незрозуміло, яким чином був проведений обшук у робочому кабінеті, бо сторони захисту там не було. А рішення про визнання майна речовими доказами в суді першої інстанції було прийнято передчасно», – сказав захисник.

Водночас прокурор САП Олександр Сабада зазначив, що невідкладні обшуки «були доцільними» та законними, клопотання на арешт подано вчасно, а все вилучене майно арештували, аби його не знищили.

«Слідчий суддя дійшов висновку про необхідність обшуків і надав дозвіл на їхнє проведення без ухвал. До того ж існували ризики, що майно і за місцем проживання і за місцем роботи, могло бути знищене», – зазначив прокурор.

Тоді як захисник Князєва також наголосив, що окрім суддівського імунітету на його підзахисного поширюється й адвокатський, оскільки той має відповідну ліцензію. А отже обшуки у Князєва мали відбуватися за участі представника Ради адвокатів регіону.

«Всеволод Князєв є діючим адвокатом, перебуває під присягою адвоката. І хоч його адвокатська діяльність зупинена у зв’язку з обраннями на суддівську посаду – він користується гарантіями адвоката. Тобто він може перебувати під кількома гарантіями одночасно», – зауважив адвокат.

Прокурор своєю чергою заперечив, мовляв, закон дозволяє проводити обшуки будь-де, з метою збереження доказів по справі.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВСУ. Згодом, судді Верховного суду висловили недовіру Всеволоду Князєву. Вони підтримали дострокове припинення його повноважень. «За» звільнення — 137 голосів, проти — не було.

ВАКС 31 травня не змінив запобіжного заходу для колишнього голови Верховного суду Всеволода Князева. Він залишиться під вартою до 14 липня. Втім Князєву зменшили розмір застави до 75 мільйонів гривень замість 107 млн гривень.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності