• Головна
  • Україна
  • Німеччина блокуватиме заявку України на членство в НАТО: в чому причина

Німеччина блокуватиме заявку України на членство в НАТО: в чому причина

Німеччина блокуватиме заявку України на членство в НАТО: в чому причина

Побоювання Німеччини розділяють й США

Німеччина збирається наполягати на відстрочці вступу України до НАТО. Зокрема, ФРН побоюється, що цей крок може привести Альянс до війни з Росією.

Про це пише Telegraph

Так, джерело в Альянсі повідомило, що Берлін використає щорічний саміт НАТО у Вільнюсі, щоб закликати інших зосередитися на гарантіях безпеки, а не на пропозиціях щодо членства України.

«Берлін стримано ставиться до перспективи негайного членства. Йому потрібен процес і час, щоб розробити гарантії, щоб фактично заблокувати членство», — повідомило джерело.

До слова, згідно зі статтею 5 Альянсу НАТО, будь-яка держава-член, на яку напав зовнішній агресор, має право вимагати військового втручання від решти союзників. Водночас президент США Джо Байден сказав, що хоче уникнути ситуації, коли «ми всі у війні, ми у війні з Росією».

Раніше Байден також казав, що Україна «не готова» до членства в НАТО і що це «займе деякий час».

Натомість Володимир Зеленський закликав 31 країну-члена НАТО зробити конкретні кроки щодо членства України, щоб Україна могла швидко приєднатися до трансатлантичного альянсу після війни.

Втім Німеччина та Сполучені Штати приватно попередили, що цей крок може перерости нинішній конфлікт в активну війну між НАТО та Росією.

Відтак нині США, Велика Британія та країни ЄС розробляють низку двосторонніх пропозицій щодо безпеки, які, як вони сподіваються, допоможуть захистити Київ у разі відсутності вступу до НАТО. Проте інші лідери, зокрема прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, стверджують, що Україні слід запропонувати дорожню карту вступу на саміті.

Крім того, відомо, що США, Німеччина та Франція працюють над низкою двосторонніх пропозицій щодо конкретизації своєї підтримки Києва в юридично обов’язкових угодах. Так, індивідуальні національні пропозиції Києву потім будуть укладені в рамкову угоду, «Меморандум про взаєморозуміння», який буде схвалено НАТО та ЄС.

Нагадаємо, США разом з іншими союзниками й партнерами продовжують вести дискусії про гарантії безпеки для України до її вступу в НАТО. Водночас зміст цих обговорень не розголошуватиметься.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності