• Головна
  • Україна
  • Уряд підтримав законопроєкт щодо виплат пенсій громадянам, які тимчасово проживають за кордоном

Уряд підтримав законопроєкт щодо виплат пенсій громадянам, які тимчасово проживають за кордоном

Уряд підтримав законопроєкт щодо виплат пенсій громадянам, які тимчасово проживають за кордоном

Також це стосується осіб з тимчасово окупованих територій

Уряд підтримав законопроєкт щодо пропорційного обчислення страхового стажу людям, які працювали за кордоном.

Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Так, в межах ініціативи врегульовано

  • виплати пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях або під час тимчасової окупації виїхали на підконтрольну Україні територію;
  • виплати пенсій людям, які тимчасово проживають за межами України.

«Для громадян із ТОТ передбачено, що виплата української пенсії проводиться за умови неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення Росії», — йдеться у повідомленні.

Водночас оскільки обмін інформацією між Україною та РФ наразі неможливий, пропонується запровадити декларативний принцип. Зокрема, поновлення та виплати пенсій будуть здійснюватися на підставі заяви, в якій людина має повідомити про неодержання пенсії від РФ.

Натомість українцям, які знайшли прихисток за кордоном, виплата пенсії здійснюватиметься на поточні рахунки, відкриті в банках України. Але цим людям потрібно буде до 31 грудня кожного року проходити фізичну ідентифікацію. Проте передбачено, що фізична ідентифікація може відбуватися віддалено.

«Перший спосіб – за допомогою «Дія.Підпис» («Дія ID») в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Другий спосіб – посвідчення місця проживання консульською посадовою особою», — пояснили у Мінреінтеграції.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8032, за яким політв’язні часів СРСР отримають виплати за особливі заслуги перед Україною.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності