• Головна
  • Україна
  • «Це порушення Конституції»: мовний омбудсмен відреагував на законопроєкт про англійську мову

«Це порушення Конституції»: мовний омбудсмен відреагував на законопроєкт про англійську мову

«Це порушення Конституції»: мовний омбудсмен відреагував на законопроєкт про англійську мову

Відсутність дубляжу може стати порушенням прав українців

Звуження сфери застосування української мови є неприпустимим. Зокрема, це порушує Конституцію та рішення Конституційного Суду України.

Про це заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Так, йдеться про скорочення дубляжу українською мовою та демонстрацію фільмів мовою оригіналу, що передбачає законопроєкт про застосування англійської мови, який подав до Верховної Ради президент України Володимир Зеленський.

«Будь-які зазіхання на юридичний статус української мови як державної на території України неприпустимі, оскільки порушують конституційний лад держави, загрожують національній безпеці та самому існуванню державності України». Про це йдеться в історичному рішенні Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року про визнання конституційним Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», – заявив Тарас Кремінь.

За його словами, він наразі не розуміє, чи зможе титрування повною мірою замінити дубляж, адже кожен українець має право отримувати інформацію державною мовою.

Крім того, у Конституції вказано, що громадяни не зобов'язані володіти іншою мовою, крім державної. Відтак відсутність дубляжу може стати порушенням прав українців.

«Не забуваймо, що у закладах загальної середньої освіти наші діти вивчають дві іноземні мови, але це не означає, що застосування української мови в усіх сферах суспільного життя на території України може бути обмежене. Підкреслюю ще раз: є рішення КСУ і єдиною державною залишається українська», – зауважив мовний омбудсмен.  

Нагадаємо, Громадянська спільнота «Мова об’єднує» висловила рішучий протест проти намірів влади викинути українську мову з кінотеатрів і зменшити її частку на телебаченні.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності