• Головна
  • Україна
  • Стягування активів росіян в Україні: Мін’юст подав перелік об’єктів до суду

Стягування активів росіян в Україні: Мін’юст подав перелік об’єктів до суду

Стягування активів росіян в Україні: Мін’юст подав перелік об’єктів до суду
Фото: Freepik

Позов стосується трьох громадян РФ та 31-ї юридичної особи

Міністерство юстиції України почало стягувати активи росіян одразу в кількох сферах.

Про це повідомила директорка Департаменту санкційної політики Мін'юсту Інна Богатих.

Зокрема, забираються корпоративні права у:

  • восьми обленерго;
  • шести готелях;
  • двох металургійних заводах;
  • торговельному центрі в центрі Києва.

Крім того, стягуються активи 31-ї юридичної особи та близько 2,5 млн доларів США.

«Міністерство юстиції України подало до Вищий антикорупційний суд позов про застосування санкції у виді стягнення активів до Бабакова О.М., Гінера Є.Л., Воєводіна М.В. та інших осіб, які є пов’язаними із зазначеною трійкою та по суті виконують роль номіналів. Однак очікуємо їх (ні, ці не прийдуть - представників) у суді із заявами про «чесних і прозорих іноземних інвесторів, які не шкодуючи часу і сил «розбудовували» економіку України, а сьогодні підтримують ЗСУ» - ця пісня як заїжджений шлягер звучить у кожній справі (сльози заважають говорити…)», - зазначила Інна Богатих.

Так, з отриманої Мін’юстом інформації від правоохоронних та розвідувальних органів, Бабаков Олександр Михайлович, заступник голови Державної думи федеральних зборів РФ, є одним із бенефіціарів компанії VS ENERGY INTERNATIONAL N.V. (Нідерланди), яка володіє низкою активів в Україні (енергетика, металургія, фінанси). Публічно висловлювався за призначення смертної кари громадянам іноземних держав, які чинять супротив агресії РФ починаючи з 23.02.2022 та за визнання полку «Азов» терористичною організацією. При цьому, вказана особа відповідає за політичну складову в злочинному механізмі, здійснює комунікацію з представниками політичних еліт, спецслужбами Росії та лобіює інтереси угрупування серед керівництва РФ.

«У квітні 2014 року його включили до санкційного списку Євросоюзу через дії РФв Криму (20 березня 2014 року підтримав федеральний закон «Про ратифікацію Договору між РФ та Республікою Крим про прийняття в РФ Республіки Крим і утворення у складі РФ нових суб'єктів Федерації»). Перебуває в санкційних списках України, Канади, США», - додала директорка Департаменту санкційної політики Мін'юсту.

Також у списку фігурує Воєводін Михайло Васильович (кримінальне прізвисько «Міша Лужнецький», «Потап»), «злодій в законі».

«При цьому, вказана особа в угрупуванні «Лужніки» відповідає за силовий блок, контакти з представниками правоохоронних органів та криміналітету (рейдерські захоплення вітчизняних підприємств, погрози фізичної розправи, силові акції протесту, розбійні напади)», - пояснила Інна Богатих.

Крім того, у список потрапив Гінер Євген Леннорович (уродженець м. Харків; кримінальне прізвисько «Женя Харківський»). Він – голова фінансового комітету Російського футбольного союзу та голова футбольного клубу «ЦСКА». Колишній віцеспікер ради російської федерації, член комітету Держдуми РФ з міжнародних справ, спецпредставник президента РФ по взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном, власник футбольного клубу ЦСКА.

«В Україні Гінер є бенефіціарним власником комерційного банку (вже – БУВ (авт.), в протиправному угрупуванні відповідає за економічну складову ведення бізнесу, організовує схеми виведення грошових коштів за кордон з подальшим їх обготівкуванням, в тому числі, використовуючи підконтрольну фінансову установу», - зазначила Інна Богатих.

Позов ґрунтується на доказах, що отримані в рамках кримінальних проваджень інформації розвідувальних, антикорупційних органів, інших державних установ, громадських організацій та публічній інформації.

«Бо росіян та їх прибічників в нашій економіці, як і в економіках інших демократичних країн - не повинно бути. Це паразити, які мають бути знищені», - наголосила директорка Департаменту санкційної політики Мін'юсту.

Нагадаємо, на Львівщині за ініціативи СБУ конфіскували сім земельних ділянок, які належали громадянам РФ.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності