• Головна
  • Україна
  • У Польщі на військовому цвинтарі представники Львівщини вшанували полеглих за незалежність України борців

У Польщі на військовому цвинтарі представники Львівщини вшанували полеглих за незалежність України борців

У Польщі на військовому цвинтарі представники Львівщини вшанували полеглих за незалежність України борців

Український військовий цвинтар у Пикуличах є місцем поховання в'язнів табору для військовополонених УГА, армії УНР, загиблих на початку 20-х років минулого століття.

Сьогодні, 11 червня, громадськість Львівщини відвідала меморіал на українському воєнному цвинтарі у Пикуличах (Республіка Польща).

Про це пишуть на сторінці Львівської обласної ради.

Спільно з представниками української та польської місцевих громад, делегація Львівщини взяла участь у панахиді та поминальних заходах.

Під час виступу на заході депутат Святослав Шеремета подякував за допомогу, яку Україна отримує від своїх союзників, зокрема від Польщі. Завдяки наданій зброї і гуманітарній допомозі вдається зупинити ворога. Європейці також надають прихисток мільйонам українцям, які втекли від війни.

«У цей нелегкий час ми зібралися віддати шану українським воїнам, які загинули у XX столітті. Така українська традиція – на Зелені свята і тиждень після свят ми йдемо на військові поховання. Ми вшановуємо наших воїнів і героїв, які боролися і віддали своє життя за свій народ, – сказав під час виступу депутат Святослав Шеремета. – Починаючи з 2014 року ми віддаємо шану і тим, які загинули в російсько-українській війні. На Личаківському кладовищі у Львові, на Марсовому полі вже сотні поховань новітніх героїв, які віддали своє життя за незалежність України. Це воїни, які захищали Європу і весь цивілізований світ. Тільки у Львові поховано вже більше 400 воїнів, яких вбив агресор-окупант і путінський рашистський режим».

Під час цього візиту, делегація Львівщини також взяла участь у літургії, яка відбулася у кафедральному греко-католицькому соборі Івана Хрестителя у Перемишлі.

Довідково:

Український військовий цвинтар у Пикуличах є місцем поховання в'язнів табору для військовополонених УГА, армії УНР, загиблих на початку 20-х років минулого століття. Перша панахида на цвинтарі відбулася 1-го листопада 1921 р. У 1922 р. цвинтар було впорядковано. В 1924 р. на цвинтар було перенесено останки воїнів, ексгумованих у сусідніх Пикуличах, у Бакончицях і на Засянні. Цвинтар обгородили, а на кургані, насипаному на одній зі могил, встановили 8-метровий пам'ятний хрест з написом «Борцям за волю України». Автором пам'ятника була Олена Кульчицька. З того часу, щороку 1-го листопада і до 1946 з м. Перемишля до цвинтаря вирушала процесія, а на місці поховань відправлялась панахида.

Після Другої світової війни цвинтар і хрест були знищені. З ініціативи перемишльського підприємця Ярослава Сидора у 1989 р. цвинтар був відбудований. Також було відновлено традицію спільного молебню польської і української влади. Назву «Український військовий цвинтар» було встановлено у 1994 р. У 2000 р. на цвинтарі перепоховали останки 47 членів УПА, що загинули 1946 р. в Бірчі і Лішній.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності