• Головна
  • Україна
  • Справу про найбільшу неправомірну вигоду в історії України скерували до суду

Справу про найбільшу неправомірну вигоду в історії України скерували до суду

Справу про найбільшу неправомірну вигоду в історії України скерували до суду
Фото: Freepik

Йдеться про 21 млн євро та 5,5 млн доларів США

Справу про 21 млн євро та 5,5 млн доларів США неправомірної вигоди для колишнього голови Державної фіскальної служби та його радника скеровано до суду. Це найбільша в історії сума, задокументована правоохоронцями.

Про це йдеться на сторінці НАБУ.

Колишнього голову ДФС звинувачують в отриманні неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ в інтересах компаній аграрного холдингу. 

Розслідування розпочалося ще у 2017 році. Але через те, що сплата неправомірної вигоди відбувалася шляхом перерахування коштів між компаніями-нерезидентами з використанням рахунків в закордонних банківських установах, вона потребувала часу та комунікації з компетентними органами інших країн.

За час розслідування задля збору доказів закордоном щодо отримання неправомірної вигоди було надіслано понад 10 запитів про міжнародну правову допомогу до 4 юрисдикцій (Латвійська Республіка, Швейцарська Конфедерація, Британські Віргінські Острови, Сполучені Штати Америки).

Дії екскерівника ДФС кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України, а його радника – за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України.

Додамо, 2 лютого 2023 року НАБУ і САП завершили розслідування стосовно колишнього голови Державної фіскальної служби України та його радника, підозрюваних в одержанні 5,5 млн дол. США та понад 21 млн євро неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу. Їх дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України.  Стороні захисту відкрили матеріали справи для ознайомлення. 

У жовтні 2022 року цим двом особам повідомили про підозру.

Нагадаємо, 15 травня НАБУ і САП викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВСУ. На хабарі у розмірі майже 3 мільйона доларів затримали голову Верховного суду Всеволода Князєва.

Про корупційну схему, до якої причетний голова Верховного суду Всеволод Князєв детективи Національного антикорупційного бюро знали ще на початку 2023 року року.

НАБУ та САП підтвердили затримання голови Верховного суду Всеволода Князєва.

Детективи зафіксовали низку контактів власника групи «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго з одним із власників адвокатського об’єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності. Вони домовилися про передачу неправомірної вигоди на користь високопосадовців суду за ухвалення потрібного для цього підприємця рішення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності