• Головна
  • Україна
  • Трильйон гривень за окупацію Криму має заплатити екскомандувач Чорноморського флоту РФ

Трильйон гривень за окупацію Криму має заплатити екскомандувач Чорноморського флоту РФ

Трильйон гривень за окупацію Криму має заплатити екскомандувач Чорноморського флоту РФ

Вітко організував блокування військових частин ЗСУ і прикордонної служби, МВС України

Колишній командувач Чорноморським флотом РФ адмірал Олександр Вітко визнаний винним у низиці злочинів проти націнаональної безпеки України.

Вирок 10 травня ухвалив Дніпровський райсуд Києва, пише «Судовий репортер».

Протягом лютого-березня 2014 року Вітко спланував, підготував та організував прийняття і розосередження військових підрозділів ЗС РФ, які вдертися на територію півострова Крим, вчинив за попередньою змовою групою осіб планування та підготовку агресивної війни проти України.

Вітко організував блокування військових частин ЗСУ і прикордонної служби, МВС України.

Практично всі стратегічні обʼєкти півострова були зайняті озброєними людьми без знаків розрізнення. Військовослужбовці РФ пошкодили обладнання на об’єктах протиповітряної, морської та берегової оборони ЗСУ, у тому числі 52 літаки.

Умовляннями, обіцянками та погрозами фізичного насильства Вітко схиляв українських військовослужбовців до державної зради, а саме до переходу на бік РФ. У результаті заступник командувача ВМС ЗС України – начальник штабу, командир протичовнового корвета ВМС ЗС України «Тернопіль» та командир 5-ї бригади надводних кораблів перейшли на службу до РФ.

Свідки з-поміж українських військових  вказали на російського адмірала як на того, хто на початку березня 2014-го висував ультиматуми їм про перехід на бік Росії, погрожуючи силовим захопленням військової частини, силовим захопленням корабля та ін.

Про причетність Вітка до окупації Криму також свідчить його висловлювання у російському фільмі «Путь домой».

У фільмі вищі посадові особи РФ розповідають про підготовку і проведення військової операції на території України. Про те, що російські підрозділи блокували дії українських військових та флоту, а у випадку протидії української армії готові були знищити противника і не виключалося застосування ядерної зброї.

Президент РФ у фільмі визнає, що у ніч проти 23 лютого 2014 року на нараді силовиків дав вказівку почати роботу щодо повернення Криму. І такі плани виникли у нього 21-22 лютого 2014-го під впливом подій в Україні з метою нібито захисту російського населення Криму та м. Севастополя від «націоналістів», «правого сектору», «бандерівців».

Вітко, своєю чергою, заявляв, що «повернення Криму і Севастополя» Росії є найбільш визначною подією XXI століття.

У 2016-му він отримав від президента медаль «За возвращение Крыма».

Вітка визнали винним у посяганні на територіальну цілісність України, підбурюванні до державної зради, пошкодженні державних військових обʼєктів, які мають важливе оборонне значення (диверсія), плануванні, підготовці та веденні агресивної війни.

За сукупністю злочинів його заочно засуджено до 15 років позбавлення волі.

Збитки держави у звʼязку з анексією півострова і захопленням обʼєктів державної власності оцінюються в 1,08 трильйона гривень. Суд ухвалив стягнути з Вітка цю суму.

Нагадаємо, окупаційна влада Криму взяла під контроль єдиний собор ПЦУ, який був на півострові. Причина нібито у «недотриманні законів РФ». Митрополит Климент собору святих Володимира та Ольги у Сімферополі зазначив, що так Росія «поставила крапку в існуванні української громади в Криму».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності