• Головна
  • Україна
  • Чи запровадять у школах України курс статевого виховання, розповіли у МОН

Чи запровадять у школах України курс статевого виховання, розповіли у МОН

Чи запровадять у школах України курс статевого виховання, розповіли  у МОН

Міністр освіти заявив, що МОН розробляє проєкт стандартів, які передбачають впровадження окремого курсу статевого виховання у школах

У Міносвіти розповіли, чи запровадять у школах України курс статевого виховання.

Про це мовиться у відповіді МОН громадській організації «Політична дія жінок», пише «24 канал».

Однак, що цікаво, вона є доволі неоднозначно: міністр освіти Оксен Лісовий та гендиректор Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Олег Єресько надали різні відповіді.

Про це повідомила Ірина Тишко – співавторка петиції про статеве виховання, яка надсилала запит у МОН.

Міністр освіти заявив, що МОН розробляє проєкт стандартів, які передбачають впровадження окремого курсу статевого виховання у школах. Він враховуватиме подібний досвід європейських країн. Зараз триває розробка «просвітницьких програм, курсів, інформаційних та методичних матеріалів» для дітей та молоді, батьків, вчителів.

Водночас у Директораті дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН повідомили, що статеве виховання уже є в програмі як складник системи національного виховання дітей та молоді.

Теми включені у зміст таких обов'язкових навчальних предметів:

  • «Я досліджую світ» (1 – 4 класи);
  • «Основи здоров'я»/ «Здоров'я, безпека та добробут» (5 – 9 класи);
  • «Біологія» (8 – 11 класи).

Також учням пропонують такі факультативні курси:

  • «Я – моє здоров'я – моє життя»;
  • «Дорослішай на здоров'я»;
  • «Повага. Любов. Секс»;
  • «Захисти себе від ВІЛ»/«Школа проти СНІДу».

За словами чиновника, МОН схвалило для використання також посібник для тренера «Репродуктивне здоров'я та відповідальна поведінка учнівської молоді», «Здоров'я молоді та його складові» – для проведення інтерактивних занять, «7 кроків назустріч» — для роботи з батьками з питань статевого виховання.

Єресько додав, що для реалізації програм статевого виховання потрібна підготовка педагогів, розроблення сучасних навчальних і методичних матеріалів, а також інформаційна підтримка на рівні громад, ЗМІ, суспільства.

Додамо, петицію з вимогою запровадити обов'язкове статеве виховання в систему освіти оприлюднили 9 лютого. Українці підтримали її. За місяць ця петиція набрала понад 25 тисяч підписів. Автори вважають, що статеве виховання дітей важливе. Статеве виховання допоможе учням зрозуміти, як дбати про своє здоров'я і попереджувати ризики статевих захворювань. Також те, що сексуальність є природним аспектом людського існування. І має допомогти дітям підготуватися до дорослого життя. Статеве виховання також навчає дітей та підлітків про здорові стосунки. Це може допомогти їм уникнути ситуацій насильства, зокрема сексуального. Петицію про впровадження обов'язкового статевого виховання у систему освіти України розглянув глава нашої держави Володимир Зеленський. Він доручив опрацювати відповідні пропозиції уряду.

Нагадаємо, на Львівщині для навчання школярів діє ініціатива «Почуй лікаря». Вона допомагає учням та вчителям доступною мовою отримати інформацію, яка збереже їхнє здоров’я. У волонтерському проєкті взяли участь лікарі-інтерни, студенти медичних університетів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності