• Головна
  • Україна
  • В Україні працювала секретна місія польської поліції: чим вона займалася

В Україні працювала секретна місія польської поліції: чим вона займалася

В Україні працювала секретна місія польської поліції: чим вона займалася

Секретна база польських контртерористів розташовувалася в Київській області

Контртерористи - це еліта польської поліції. Вони є найкраще підготовленою та оснащеною службою правоохоронного відомства країни. Вони побували з гуманітарною місією в Україні, яка була продовжена із запланованих трьох до п'яти місяців.

Про це пише ukrayina.pl

Група з 98 фахівців, до якої входили сапери, фельдшери, члени бойових груп для захисту місії та дві собаки прибули в країну зі своїм обладнанням на початку жовтня. Спочатку передбачалося, що місія триватиме три місяці, проте в грудні її було продовжено ще на два.

Як повідомляє gazeta.policja.p, секретна база польських контртерористів розташовувалася в Київській області. Для цього використовували цивільні будівлі, щоб не привертати уваги російських розвідувальних, диверсійних груп і не піддавати ризику, в тому числі бомбардуваннями.

ДСНС їм довірило п'ять локацій. Хоча одночасно шахтна і піротехнічна бригади працювали максимум в трьох місцях, а найчастіше у двох.  В рамках підготовки до поїздки поліцейські пройшли навчання з експлуатації тральщиків та фронтових саперних операцій. До складу контингенту входило 98 осіб,  а також дві собаки-пошуковці вибухівки.

«Ми знали, що використання домашніх тварин може бути обмежене, – каже один з учасників секретної місії. – По-перше, в замінованих місцях могло бути багато розтяжок, налаштованих на підрив прихованого пристрою, а по-друге, такі собаки добре працюють в Польщі в ситуаціях, відмінних від пошуку вантажів на відкритому просторі. В Україні саме так ми їх використовували. Спочатку в будівлю входив робот-піротехнік, а потім ми впустили собак».

Великою проблемою під час розмінування було безліч «нейтральних» металевих предметів, які залишилися в землі на перевіреній піротехніками ділянці. Однак і небезпечних пристроїв було багато. Були також заблоковані розтяжки, на щастя значною мірою вже відірвані, ймовірно, бродячими собаками, дичиною, сильним вітром, а також під час роботи тральщика.

«Було дві категорії пристроїв, які ми знайшли в Україні, – продовжує співрозмовник видужання. — Деякі з них були саморобними: модифікаціями апаратів військового походження, або повністю побудованими з нуля. Друга категорія – це вибухові пристрої військового походження без будь-яких модифікацій – боєприпаси, що не розірвалися, загублені, залишені, розкидані після вибуху. Іноді було зрозуміло, що підручні пристрої робив хтось із витонченістю, хто дійсно знав про це, а іноді це був повний дилетант. Також була проблема з типовими військовими пристроями, тому що практично в кожному випадку ми знали, з чим маємо справу, але, наприклад, знахідка мала якесь азійське маркування. Такий вибуховий пристрій ідентичний нашому каталогізованому, але трохи відрізнялося за формою або мало інший запобіжник. Потім ми зателефонували українцям з ДСНС і запитали, чи мали вони коли-небудь справу з чимось подібним раніше».

Поляки ставили обережність та безпеку на перше місце. Наступного ранку, перевіривши розміновану місцевість і визнавши її чистою, вони вирушали далі. Це була важка робота, - пише видання.

У лісі не можна використовувати трал. Спочатку потрібно перевірити на будь-якій висоті – по горизонталі та вертикалі – наявність кріплень, потім датчик рухався, і нарешті – сантиметр за сантиметром – на колінах оглядали підозрілу ділянку.

За п'ять місяців роботи погодні умови сильно відрізнялися, що також ускладнювало обслуговування. Сніг, потім мерзла земля, бруд після відлиги. Якщо почекати з роботою до весни, трава сильно б розрослася, а детектор повинен працювати низько над землею.

Загалом гуманітарна місія розчистила понад 342 тис. кв. м територій і понад 17,5 тис. кв. м доріг, зокрема аеропорт біля Києва, деокуповані території Київської області та районів річку Дніпро.

Нагадаємо, у польському Тураві 4 травня розпочався курс навчання для пожежників-добровольців з України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності