Роботу ВЛК змінили: як пройти комісію і оформити документи

військовослужбовець

Військово-лікарські комісії можуть створюватися при державних та комунальних закладах охорони здоров’я

У Раді підтримали законопроєкти №9154 та №9158, якими удосконалюється робота військово-лікарських комісій і питань оформлення документів для лікування військовослужбовців.

Відповідна інформація розміщена у картах законопроєктів №9154 та №9158, які опубліковані на сайті ВРУ.

Законопроєктом №9154 в Україні розширюється перелік закладів охорони здоров’я, у яких можуть створюватися військово-лікарські комісії (ВЛК). Тепер такі комісії можуть створити при закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, а за потреби – інших органів або військових формувань сектору безпеки і оборони.

Також військово-лікарські комісії можуть створюватися при державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, такі зміни дозволять забезпечити своєчасно і якісно проходити військовозобов’язаними і військовослужбовцями військово-лікарську експертизу.

Законопроєктом №9158 в Україні удосконалили питання оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану.

Ним визначаються підстави для видачі начальником медслужби військової частини довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) – після проведення відповідного розслідування, або без проведення такого розслідування на підставі рапорту безпосереднього командира.

Також запроваджується механізм направлення медичних та інших документів до військового медзакладу, ТЦК та військової частини.

Так, якщо обстановка не дозволяє надати довідку про обставини травми до направлення військовослужбовця на лікування поза військової частини, така довідка направлятиметься до військового медзакладу або територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Якщо травма військовослужбовця спричинена діями противника, відповідне розслідування обставин отримання травми не проводитиметься. Зазначається, що довідка про обставини травми складатиметься протягом 5-ти днів та у таких самий термін направлятиметься до військового закладу охорони здоров’я або ТЦК.

Документи можуть направлятися не лише в паперовому вигляді, але й в електронному.  

Також встановлюється норма для військовослужбовців, які відповідно до висновку ВЛК мають право на відпустку для лікування у зв'язку з хворобою або визнані непридатними до військової служби, можуть направлятися ТЦК за місцем лікування до місця проведення відпустки або для оформлення документів на звільнення.

Цим документом в Україні спростять процес початку та закінчення лікування військовослужбовців та, як зазначається, встановлює можливість передачі медичних та інших документів від військової частини до закладів охорони здоров’я та навпаки, із залученням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Додамо, на початку лютого заступниця міністра оборони Ганна Маляр анонсувала вдосконалення роботи військово-лікарських комісій. Міноборони спільно з МОЗ і Мінцифри відпрацьовує такі основні напрямки удосконалення ВЛК:

  • прискорення впровадження у військових закладах електронної медичної інформаційної системи (МІС);
  • запровадження електронних черг;
  • використання електронного документообігу у процесах ВЛК;
  • перегляд кількості ВЛК;
  • сервісне обслуговування у військових закладах ВЛК.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному відправляти воєнкомів із центрів комплектацій на фронт, а на їхні місця ставити воїнів, які отримали порання.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності