• Головна
  • Україна
  • Єврокомісія заборонила імпорт окремих товарів з України: перелік

Єврокомісія заборонила імпорт окремих товарів з України: перелік

Єврокомісія заборонила імпорт окремих товарів з України: перелік

Заборона триватиме до 5 червня 2023 року

Єврокомісія заборонила імпорт окремих товарів з України: перелік

Заборона триватиме до 5 червня 2023 року

У вівторок, 2 травня, Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України. Це сталося після тиску з боку п’яти держав-членів ЄС, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін.

Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Так, заборона на імпорт стосується чотирьох сільськогосподарських продуктів:

  • пшениці;
  • кукурудзи;
  • ріпаку;
  • насіння соняшнику.

«Вона спрямована на «усунення логістичних проблем», пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що заходи набудуть чинності 2 травня й триватимуть до 5 червня 2023 року. Зокрема, у цей період згадані товари можуть імпортуватись у всі держави ЄС, окрім згаданих п’яти. Водночас через їхню територію може здійснюватись транзит української продукції.

«Паралельно Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов'язалися скасувати свої односторонні заходи щодо пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику, а також будь-якої іншої продукції, що походить з України», – зазначають у Єврокомісії.

Водночас там підтвердили надання фінансової підтримки фермерів у п'яти країнах-членах ЄС, рішення щодо якої буде ухвалене пізніше. Також будуть ухвалені заходи для полегшення транзиту українського зерна через «шляхи солідарності» до інших країн-членів ЄС та третіх країн.

Нагадаємо, у Національному банку України вже порахували скільки наша держава втратила на експорті агропродукції через заборону транзиту країн-партнерок. Збитки становлять 200 млн доларів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності