• Головна
  • Україна
  • Верховна Рада визначила політичний режим у Росії як «рашизм»

Верховна Рада визначила політичний режим у Росії як «рашизм»

Верховна Рада визначила політичний режим у Росії як «рашизм»

Депутати наголосили, що Росія дотримується політики домінування так званих державних інтересів над індивідуальними правами та свободами людини.

Верховна Рада 2 травня схвалила постанову, яка визнає політичний режим у Росії як «рашизм», а також засуджує ідеологічні засади та суспільні практики російського режиму, визнавши їх тоталітарними й людиноненависницькими.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

У пояснювальній записці документа йдеться, що російсько-українська війна «викрила всьому світові реальну сутність політичного режиму Володимира Путіна як неоімперської, тоталітарної диктатури, яка наслідує найгірші практики минулого та втілює ідеї фашизму та націонал-соціалізму в сучасній версії російського фашизму (рашизму)».

Депутати наголосили, що Росія дотримується політики домінування так званих державних інтересів над індивідуальними правами та свободами людини.

Автори постанови зазначили, що домінуючою світоглядною концепцією російського режиму стало «самозвеличування Росії та росіян за рахунок насильницького пригнічення, заперечення права на самовизначення, або взагалі — права на існування інших народів».

Проєкт постанови зареєстрували понад 40 народних депутатів, серед яких — представники різних політичних сил. Зокрема, там є депутати від «Слуги Народу», «Європейської Солідарності», «Батьківщини», «Голосу», а також груп «За майбутнє» та «Довіра».

Ця постанова закликає ООН, Європарламент, Парламентські Асамблеї Ради Європи, ОБСЄ і НАТО, уряди та парламенти іноземних держав підтримати засудження ідеології, політики та практики «рашизму». 

Терміном «рашизм» часто називають політичний режим, притаманний Росії кінця 20-го та початку 21-го століть. У своїй назві він поєднує два слова — «Росія» та «фашизм». Також використовують термін «російський фашизм», пише «Громадське».

Крім того, у травні 2022 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав журналістів і медіаорганізації застосовувати слово «рашизм», а також підтримав його визнання на національному та міжнародному рівнях.

Нагадаємо, 2 травня російське посольство організувало у столиці Демократичної республіки Конго акцію «Безсмертний полк». У ході взяли участь росіяни та місцеві жителі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності