Спалах над Києвом: науковці пояснили причини явища

Спалах над Києвом: науковці пояснили причини явища

Спостереження проводились найсхіднішими камерами European Fireball Network

Міжнародна метеорна організація оприлюднила результати розслідування щодо нещодавнього яскравого спалаху та вибуху у небі над Києвом.

Про це йдеться у повідомлені, оприлюдненому на сайті організації.

«Спалах був суто природним явищем, а саме – дуже яскравим болідом», – зазначили вчені.

Вперше болід спостерігався на висоті 98 км над Великою Димеркою, а потім він пройшов над Києвом на висоті близько 80 км й продовжив рух на південний захід зі швидкістю 29 км/с.

«Великий спалах стався на висоті 38 км, коли абсолютна зоряна величина боліда досягла -18 або трохи більше, що означало, що болід відносився до категорії суперболідів (боліди яскравіші за зіркову величину – 17). Метеороїд із розрахунковою початковою масою 200-300 кг (діаметром близько півметра) розірвався на висоті 38 км на безліч осколків та пилу», – кажуть науковці.

Зазначається, що спостереження проводились найсхіднішими камерами European Fireball Network (EN), а саме на двох станціях відеофіксації та одній радіометричній станції у Словаччині. Для розслідування також був залучений матеріал від пункту спостереження в Угорщині. Крім того, вчені проаналізували відео, отримані безпосередньо у Києві.

Нагадаємо, у Державному космічному агентстві України раніше повідомляли, що найбільш ймовірно, що спалах в небі Києва було спричинено падінням метеорита з потоку Лірид.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності