Стало відомо, чи будуть 1 та 9 травня вихідними в Україні

Стало відомо, чи будуть 1 та 9 травня вихідними в Україні
Фото: pexels

Ці дні зазвичай були вихідними

День праці (1 травня) і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня) не будуть вихідними у 2023 році.

Зокрема, законодавством встановлено дев'ять святкових днів. Відтак День праці та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні зазвичай були вихідними, пише «Інтерфакс-Україна».

Однак статтею 6 закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тож понеділок 1 травня і вівторок 9 травня цьогоріч є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

Зауважимо, що протягом останніх років Україна поступово переходить до європейської традиції відзначення 8 травня, як Дня пам'яті та примирення і вшанування жертв Другої світової війни. Зазначається, що День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізують не тріумф переможців над переможеними, а мають бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

Нагадаємо, через чинний воєнний стан в Україні звичних трьох вихідних на Великдень також не було, тож 17 квітня в Україні було робочим днем.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності