• Головна
  • Україна
  • В українських військових та правоохоронців збиратимуть ДНК: деталі

В українських військових та правоохоронців збиратимуть ДНК: деталі

В українських військових та правоохоронців збиратимуть ДНК: деталі

Вже розроблено порядок відібрання зразків геномної інформації людини. Документ наразі погоджується центральними органами виконавчої влади.

В Україні здійснюватимуть попередній відбір генетичного ДНК-матеріалу у військових, які йдуть на службу до ЗСУ, і правоохоронців.

Про це повідомили у Мінреінтеграції.

Так, законодавством передбачено обов’язкове відібрання біологічного матеріалу у військовослужбовців, а також членів добровольчих формувань територіальних громад.

«Безперечно, під час війни це надважливо. Генетичний матеріал усіх наших захисників повинен зберігатися в єдиній базі генетичних ознак. Саме завдяки наявності генетичних зразків буде спрощено процес ідентифікації. Сподіваюся, що відповідні органи прискорять процес запуску цієї процедури», – зазначила віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук.

Зокрема, для виконання відповідного закону вже розроблено порядок відібрання зразків геномної інформації людини. Документ наразі погоджується центральними органами виконавчої влади.

Відтак ДНК людини буде оцифровуватися та зберігатися в особовій справі військового. Водночас вже закуплено відповідне обладнання для відбору, оцифровування й зберігання ДНК-зразків.

Нагадаємо, у Верховній Раді запевнили, що поки повістки через «Дію» надсилати не будуть. Однак цю ініціативу цілком можуть запровадити у майбутньому.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності