• Головна
  • Україна
  • В Ірані засудили 10 військових за збиття українського пасажирського літака

В Ірані засудили 10 військових за збиття українського пасажирського літака

В Ірані засудили 10 військових за збиття українського пасажирського літака

Одного командира засудили до 10 років ув'язнення. Дев'ять інших отримали терміни від одного до трьох років.

Іран засудив 10 військовослужбовців до тюремного ув'язнення за звинуваченням у причетності до збиття пасажирського літака МАУ у 2020 році, в результаті якого загинули 176 осіб.

Про це повідомило іранське видання Mizan Online.

Вирок у справі про катастрофу українського літака винесли після приблизно трьох років розслідування в Ірані та проведення 20 судових засідань.

Одного командира засудили до 10 років ув'язнення. Дев'ять інших отримали терміни від одного до трьох років. Як зазначено, дії командира ЗРК «Тор М-1», що призвели до збиття пасажирського літака, «були зумовлені його незнанням ситуації та помилковим переконанням у тому, що виявлена ціль була ворожою».

Рейс PS752 Міжнародних авіаліній України розбився 8 січня 2020 року під Тегераном на шляху до Києва, в результаті чого загинули всі 176 осіб, які перебували на борту.

Через кілька днів після офіційних заперечень Іран визнав, що підрозділ Корпусу вартових ісламської революції ненавмисно збив літак на тлі загострення напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами через вбивство американським безпілотником високопоставленого генерала Касема Сулеймані поблизу Багдада.

Більшість жертв були іранцями та канадцями, але 11 з них були громадянами України. 

Минулого року Канада заявила, що не знайшла доказів навмисності у збитті авіалайнера. Канадський суд присудив 78,7 мільйони доларів США компенсацій і відсотки сім'ям шести жертв.

Група країн G7 минулого року у спільній заяві заявила, що Іран повинен понести відповідальність за збиття літака рейсу PS752.

28 грудня 2022 року Україна, Велика Британія, Канада та Швеція ініціювали арбітражний розгляд спору щодо збиття цього пасажирського літака.

Нагадаємо, Росія постачає Ірану кіберзброю, зокрема засоби для цифрового спостереження. Натомість за це росіяни отримують безпілотники, якими атакують цивільну інфраструктуру України. На думку співрозмовників видання, це ще один рівень військового альянсу, який розвивається. Водночас США бачать у цьому потенційну загрозу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності