13 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

13 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

Яке церковне свято 13 квітня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 13 квітня

13 квітня прийнято вшановувати пам'ять святого Іпатія, який був єпископом Гангри. Його ім'я часто згадується серед абхазьких переказів.

Про життя святого Іпатія відомо не так багато, лише те, що він був учасником Нікейського собору і був убитий аріанами по поверненню додому.

У безлюдному місці на нього напали послідовники розкольників Новата та Фелицисима. Єретики побили його мечами та кийками, а після скинули з високого берега в болото. Водночас жінка, яка завдала святому смертельний удар каменем по голові, негайно втратила розум і стала бити себе тим же каменем. Згодом вона отримала зцілення на могилі святого.

Жителі міста дуже любили свого владику й у знак відданості перенесли тіло в місто, де поховали. У творах стверджують, що на могилі святого було явлено багато дивних речей.

13 квітня День Ангела святкують: Інокентій, Веніамін, Ганна, Іван і Йосиф.

Цей день в історії

  1. Всесвітній день рок-н-ролу – на першу пісню в жанрі рок-н-рол, серед інших, претендує композиція Rock Around the Clock, записана Білом Гейлі та його групою The Comets у 1954 році. Пісня була записана у квітні на студії Pythian Temple у Нью-Йорку – саме до цієї події і приурочене святкування Всесвітнього дня рок-н-ролу. На платівці Rock Around the Clock вийшов у тираж у травні 1954 року, а оскільки тоді ще не існувало терміна «рок-н-рол», її жанр був позначений як фокстрот. Незважаючи на активну ротацію на радіо, справжня популярність до пісні прийшла, коли її використали у заставці фільму "Шкільні джунглі", що вийшов у 1955 році. А 9 липня 1955 року композиція стала першою піснею в жанрі рок-н-рол, що піднялася на 1 місце в поп-чарті журналу Billboard, де протрималася цілих вісім тижнів. А згодом вона увійшла до найбільш продаваних в історії музики.
  2. Всесвітній день пам'яті жертв Катині – 13 квітня 1943 року з'явилися перші німецькі повідомлення про трагедію в Катині, де навесні 1940 року було розстріляно близько 15 тисяч польських військовослужбовців та 7 тисяч цивільних осіб (за даними польської сторони). 5 березня 1940 року Політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило секретне рішення про розстріл 14 700 польських офіцерів і цивільних осіб (чиновників, поміщиків, жандармів), що перебували в радянських таборах для військовополонених, а також 11 тис. арештованих поляків, які утримувалися у в’язницях західних областей України та Білорусі. Підставою для рішення Політбюро стала записка наркома внутрішніх справ СРСР Берії в ЦК ВКП(б) Сталіна, в якій йшлося, що всі військовополонені є «затятими і невиправними ворогами радянської влади». Термін «катинський злочин» означає розстріл у квітні-травні 1940 майже 22 тисяч польських громадян, які утримувалися в тюрмах і таборах НКВС СРСР. Переважна більшість поляків – понад 14 тисяч, були захоплені у полон Червоною армією у вересні 1939 року, офіцери та поліцейські. Їх розстріляли та поховали у Катинському лісі неподалік Смоленська. Іншу частину військовополонених розстрілювали в інших місцях, зокрема у Харкові – 3820 в'язнів Старобільського табору.
  3. Сонгкран – тайський Новий рік – як і в інших країнах Сходу, у Таїланді святкують і європейський Новий рік 1 січня, і національний Новий рік – Сонгкран. Святкування Сонгкрана триває кілька днів. Офіційно Сонгкран святкують у Таїланді з 13 до 15 квітня, але в окремих містах дата святкування змінюється від 11 до 18 квітня. Історично Сонгкран – свято любові та поваги, день, який тайці прагнуть зустріти всією родиною. Ранок Сонгкрана починається з походу в храм, де ченцям подають приготовані заздалегідь вишукані домашні частування, виявляючи тим самим свою повагу до них як до вчителів і наставників.
  4. День ерудита (13 квітня – день народження Альфреда Баттс, винахідника гри «Ерудит») – у 1933 році нью-йоркський архітектор Альфред Мошер Баттс створив ранню версію гри, яку ми знаємо як Scrabble або Ерудит. Щоб визначити, скільки повинно бути плиток і скільки очок має стояти кожна буква, він обчислив частоту букв на головній сторінці The New York Times.
  5. Міжнародний день поцілунків – міжнародний день поцілунків відзначають щорічно 13 квітня. Ця дата з'явилася завдяки найдовшому поцілунку в історії, який тривав 58 годин і був здійснений тайською парою під час конкурсу. Таким чином, пара побила свій власний рекорд у 46 годин поспіль, встановлений 13 квітня 2016. У багатьох містах цього дня проводять різноманітні конкурси, в яких учасники мають встановити рекорд із поцілунків.

****

1204 — хрестоносці папи Іннокентія III захопили греко-православний Константинополь.

1598 — король Франції Генріх IV підписав Нантський едикт, що надавав громадянські права гугенотам.

1829 — англійський парламент прийняв Акт про емансипацію, завдяки якому католики отримали свободу віросповідання.

1870 — у Нью-Йорку відкрився музей мистецтв «Метрополітен».

1923 — в Лондоні відкрили стадіон «Вемблі».

1943 — берлінське радіо повідомило про знайдені в Катинському лісі масові поховання польських офіцерів. Наголошувалось, що розстріл влаштував радянський НКВС навесні 1940 року.

1953 — вийшла друком перша книга Яна Флемінга про агента Джеймса Бонда «Казино «Рояль».

1960 — Франція здійснила випробування ядерної бомби у пустелі Сахара.

1975 — почалася громадянська війна в Лівані.

1986 — Іван Павло II першим з пап відвідав синагогу.

1990 — Радянський Союз офіційно визнав свою відповідальність за вбивство в Катинському лісі кількох тисяч польських офіцерів у 1940 році.

2014 — в. о. президента України Олександр Турчинов оголосив Антитерористичну операцію (АТО) на сході України.

Які видатні українці народилися цього дня

1896 — Лев Ґец, український графік і живописець, громадський діяч, воїн Легіону УСС (1914—1918), стрілець УГА (1918), директор музею «Лемківщина» (1931—1944).

1936 — Оксана Іваненко, українська дитяча письменниця, перекладачка.

1946 — Леонід Яновський, український, радянський актор.

1949 — Юрій Ковалів, український поет, критик, літературознавець, педагог.

1995 — Богдан Сироїд, український піаніст, композитор і професор Саламанського університету.

Народні прикмети

  1. Синє небо за безвітряної погоди – чекайте дощу.
  2. Сонячний день – прикмета до того, що літо теплим буде.
  3. Сонячний дні 13 квітня – чекайте потепління на тривалий термін.
  4. Якщо птахи повернулися з теплих країв, але не почали щебетати – холодна погода буде ще довго.
  5. Вранці дощ – літо буде мокрим.

Що не можна робити в цей день

  • Не рекомендується сваритися з близькими, інакше можна накликати біду.
  • В цей день варто утриматися від шкідливої їжі, інакше потім весь рік будуть переслідувати хвороби.
  • Не можна вживати алкогольні напої.
  • Не можна саджати рослини.

Нагадаємо, у зв’язку з воєнним станом тривалість комендантської години у Львівській області залишається незмінною — з 00:00 до 05:00.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності