Росіяни крали ліс з окупованих територій - WSJ

Росіяни крали ліс з окупованих територій - WSJ

Складно визначити масштаби незаконної вирубки лісу у звільнених частинах країни, оскільки деякі ліси усіяні мінами та боєприпасами

Після вторгнення в Україну Росія вивозила з окупованих територій не лише зерно, але й деревину, вирубуючи ліс,

Про це пише The Wall Street Journal.

Ліси вирубують для комерційної вигоди або зміцнення оборонних позицій без виплати компенсації. Видання оприлюднило знімки аерокосмічної компанії Maxar Technologies, де видно Таврійський ліс у Херсонській області через місяць після вторгнення Росії та нижче у січні після вирубки дерев.

Британський консультант з лісового господарства Ендрю Хілд сказав, що фотографії показують, що лісозаготівельники зосередилися на певних ділянках із ціннішими породами деревини, включаючи дуб та сосну, а не просто вирубували весь ліс.

Державне бюро розслідувань України заявило, що розслідує факт експропріації деревини російськими військами. Державне агентство лісового господарства України окремо повідомило, що росіяни та ті, хто з ними співпрацює, включаючи ставлеників Кремля, вирубують ліси у різних регіонах країни. За даними української військової розвідки, у березень 2022 через кілька днів після вторгнення Росії глава Міноборони Росії Сергій Шойгу написав листа президенту Володимиру Путіну з проханням дозволити заготівлю деревини під час «військової операції». У листі йдеться про те, що деревина, яка не використовується для оборони, буде продана для фінансування війни. Держлісагентство заявило, що виявило приклади незаконних рубок у Київській області та північних районах Сумщини та Харківщини, які були окуповані Росією на початку вторгнення. Серед вилучених дерев – дуб, сосна, граб та ясен, йдеться у повідомленні. Така деревина має безліч застосувань, включаючи будівництво та виробництво меблів.

В агентстві заявили, що складно визначити масштаби незаконної вирубки лісу у звільнених частинах країни, оскільки деякі ліси усіяні мінами та боєприпасами.

Додамо, з початку повномасштабного російського вторгнення екології Україні завдано збитків на 1 трлн грн, що становить майже €36 млрд. Усього задокументовано 2000 випадків заподіяння шкоди навколишньому середовищу. Про це у жовтні сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Внаслідок бойових дій в Україні знищено чи суттєво пошкоджено близько третини лісових насаджень країни, 450 000 га лісів перебувають під російською окупацією. 2,45 млн га лісових насаджень звільнено, проте вони «випалені та перекопані траншеями» і на їх відновлення «необхідні десятиліття», зазначив він.

Нагадаємо, в листопаді повідомляли, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну через бойові дії постраждали 20% природоохоронних територій та 3 млн га лісів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності