• Головна
  • Україна
  • У Німеччині суд відібрав в українки дитину: офіс омбудсмена намагається повернути маму і дитину в Україну

У Німеччині суд відібрав в українки дитину: офіс омбудсмена намагається повернути маму і дитину в Україну

Є пропрацьовані варіанти повернення громадян України, в тому числі й у випадках, коли є ознаки сексуального насильства або насильного утримання

До офісу українського омбудсмена надійшли 45 звернень від українських громадян за кордоном.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» сказав Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, пише «Укрінформ».

«На даний час у нас є звернення 45 громадян України, які перебувають на території європейських країн, які звернулися до нас по допомогу. Тут нам набагато легше, ніж на території російської федерації, бо є наші дипломати, є омбудсмени інших країн, які на постійному контакті зі мною, вони максимально втручаються у ситуацію, допомагають нашим громадянам. І в цьому розрізі нам вдається забезпечити практично весь спектр захисту прав наших громадян», - сказав Лубінець.

Він додав, що є пропрацьовані варіанти повернення громадян України, в тому числі й у випадках, коли є ознаки сексуального насильства або насильного утримання. Так, за його словами, по одному з таких фактів в одній з європейських країн відкрито кримінальне провадження, офіс українського омбудсмена супроводжує цю справу.

Також, за його словами, є випадки, коли соціальні служби деяких країн, зокрема Німеччини, Італії трактують як негідне поводження батьків або супроводжуючих з дітьми.

«У нас є такий випадок у Німеччині, було рішення суду і дитину забрали у мами. Ми намагаємося максимально сприяти, робимо через співпрацю з омбудсменом і через відкриття наших представництв за кордоном. Також нам допомагає українська діаспора. За цим фактом так само ми супроводжуємо, намагаємося допомогти і повернути в Україну і маму, і дитину», - сказав Лубінець.

Нагадаємо, у п’ятницю, 24 березня, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні презентувала дві нові доповіді – про поводження з військовополоненими та загальну ситуацію з правами людини в Україні за шість місяців до 31 січня 2023 року. У доповіді йдеться, що українська сторона порушує права російських військовополонених. Водночас уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець не згоден із висновками місії й вимагає доказів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності