• Головна
  • Україна
  • Україна призупиняє експорт збіжжя до Польщі: в чому причина та скільки це триватиме

Україна призупиняє експорт збіжжя до Польщі: в чому причина та скільки це триватиме

Україна призупиняє експорт збіжжя до Польщі: в чому причина та скільки це триватиме

З польською стороною також буде обговорено питання транзиту збіжжя з України через територію Польщі

Україна призупинить до нового сезону експорт у Польщу пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику.

Про це міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський заявив під час спільної пресконференції з міністром сільського господарства і розвитку села Польщі Робертом Телусом, пише «Укрінформу».

«Ситуація складна як для українських, так і для польських фермерів. Ми всі розуміємо, хто винен, але маємо вирішити цю проблему. Українська сторона до нового сезону утримається від експорту до Польщі пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику», - сказав Сольський.

За його словами, під час наступної зустрічі з польською стороною будуть опрацьовані процедури, пов’язані з експортом української агропродукції. Адже експорт зможе відбуватися лише за згодою польської сторони. Крім того, Сольський додав, що з польською стороною також буде обговорено питання транзиту збіжжя з України через територію Польщі.

«Ми розраховуємо на максимально конструктивну позицію польської сторони щодо транзиту українського збіжжя до польських портів та портів інших країн ЄС», - наголосив український міністр.

Він додав, що чергова зустріч з польською стороною для обговорення цих питань буде перед новим сезоном жнив.

Водночас міністр сільського господарства і розвитку села Польщі заявив, що, ймовірно, через тиждень він знову зустрінеться з українським міністром для підписання угоди щодо розв’язання проблеми з українським збіжжям.

«Найімовірніше, ми зустрінемося в п'ятницю [14 квітня, – ред.]. Ми підпишемо документ, який передбачатиме те, про що ми сьогодні домовилися. Це буде документ, який спільно виконуватимуть українська та польська сторони», - сказав Роберт Телус.

Нагадаємо, фермери Польщі незадоволені значним зростанням експорту зерна з України. Вони заявили, що заблокують пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» на кілька днів.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності