• Головна
  • Україна
  • Оперативний псевдонім «Котигорошко»: оприлюднили нові докази проти ексочільника СБУ Криму Кулініча

Оперативний псевдонім «Котигорошко»: оприлюднили нові докази проти ексочільника СБУ Криму Кулініча

Оперативний псевдонім «Котигорошко»: оприлюднили нові докази проти ексочільника СБУ Криму Кулініча

Кулініч заздалегідь знав про плани збройних сил РФ здійснити напад з тимчасово окупованої території АР Крим на материкову частину України, але умисно приховав цю інформацію від керівництва і заборонив відправляти будь-яку документацію з цього приводу до ЦУ СБУ

Правоохоронці оприлюднили перехоплення розмов ексочільника головного управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча, затриманого спецслужбою раніше, та його куратора – колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича.

Про це повідомляють у пресслужбах СБУ та ДБР.

Ці розмови входять до матеріалів кримінального провадження, яке завершило ДБР. Після того як обвинувачений ознайомиться зі справою, вони будуть передані до суду.

Піл час розслідування працівники ДБР виявили нові факти та докази протиправної діяльності полковника СБУ та повідомили йому про підозру у вчиненні й інших кримінальних правопорушень, а саме:

  • у самовільному залишенні місця служби, вчиненому військовослужбовцем в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 407 КК України);
  • у заволодінні зброєю та бойовими припасами військовою службовою особою із зловживанням службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 410 КК України);
  • у незаконному зберіганні вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України) та інші.

Встановлено, що Олег Кулініч був залучений представниками федеральної служби безпеки РФ до негласної співпраці і отримав оперативний псевдонім «Котигорошко».

За завданням ФСБ РФ ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович (в минулому офіцер КДБ СРСР) та колишній глава Адміністрації президента України Андрій Клюєв, які з 2014 року переховуються від правосуддя у Москві, створили так званий «політичний офіс» для контролю за діяльністю впливових українських політиків, високопосадовців та правоохоронців, пошуку в їхньому середовищі агентів впливу для контролю за політичними процесами в українському суспільстві.

У липні 2022 року ДБР повідомило про підозру у держзраді Володимиру Сівковичу та трьом співробітникам ФСБ РФ у шпигунстві.

Встановлено, що Сівкович через довірених осіб контролює в Україні низку фірм та підприємств, які використовуються для прикриття діяльності членів злочинної організації, а також фінансування осіб, що їм сприяють.

Слідство також встановило, що Кулініч був довіреною особою Сівковича. Він активно співпрацював зі створеним ФСБ політичним офісом» та виконував вказівки кураторів для впровадження «своїх людей» до різних державних та правоохоронних органів, проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, шпигунства, підбурювання громадян України до державної зради.

За даними слідства, Кулініч заздалегідь знав про плани збройних сил РФ здійснити напад з тимчасово окупованої території АР Крим на материкову частину України, але умисно приховав цю надважливу інформацію від керівництва і заборонив відправляти будь-яку документацію з цього приводу до ЦУ СБУ.

У перші години вторгнення він свідомо блокував будь-які спроби повідомити керівництво СБУ і суспільство про реальну обстановку у регіоні, не вжив жодних заходів задля захисту державного суверенітету, надав вказівку особовому складу покинути місце служби, пізніше видав штатну зброю людям, які не мали відношення до СБУ.

Окрім цього посадовець сам покинув місце постійної дислокації та вже 24 лютого виїхав до Києва. На одній із квартир, де мешкав Олег Кулініч, слідчі виявили схрон зі зброєю та його документи часів проходження служби в КДБ СРСР.

В СБУ нагадали, що розробкою Кулініча та спецоперацією з його затримання займався особисто її нинішній голова Василь Малюк.

«Ми зробили максимум, аби не просто затримати топового державного зрадника, але й зібрати потужну доказову базу, на основі якої суд зможе винести справедливий вирок. Це – чіткий сигнал усім, хто працює на ворога: СБУ обов’язково вас знайде та змусить відповідати за скоєне, де б ви не ховалися. Кожного крота витягнемо на світло», - сказав Василь Малюк.

Додамо, Кулініч Олег Миколайович був призначений начальником Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим у жовтні 2020 року. У березні 2022 року Зеленський звільнив його з цієї посади. Силовики затримали Кулініча в липні 2022 року.

Нагадаємо, СБУ оприлюднила записи розмов «Паші Мерседеса». У них священник відзначається багатьма антиукраїнськими заявами та наративами російської пропаганди.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності