• Головна
  • Україна
  • Ситуація з ліками за е-рецептом: міністр охорони здоров’я прокоментував нововведення

Ситуація з ліками за е-рецептом: міністр охорони здоров’я прокоментував нововведення

Ситуація з ліками за е-рецептом: міністр охорони здоров’я прокоментував нововведення

МОЗ не змінило правила відпуску препаратів, а до рецептурної групи не потрапили жодні нові препарати

Впровадження е-рецепта від 1 квітня є лише новим цифровим сервісом для зручності громадян. Водночас рецептурна група препаратів не змінилася.

Про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко сказав в ефірі телевізійного марафону «Єдині новини».

За його словами, МОЗ не змінило правила відпуску препаратів, а до рецептурної групи не потрапили жодні нові препарати. Та й взагалі електронний рецепт на програму «Доступні ліки» працює в Україні вже понад три роки.

«Ми ввели додатковий сервіс, який з’явився, - електронний рецепт. Всі інші правила відпуску, контроль, який був в довоєнний період, залишається сьогодні. Не змінилася жодна ситуація щодо посилення контролю відпуску», - пояснив Ляшко.

Міністр зазначив, що у травні 2022 року МОЗ прибрало рецептурний відпуск повністю на всі ліки через хаотичну ситуацію, пов’язану з війною. Водночас коли у серпні системна логістика в аптечній мережі стабілізувалася, то дію постанови на безрецептурний відпуск антибіотиків скасували й запустили додатковий сервіс – електронний рецепт.

«Тобто в країні вже понад пів року працює електронний рецепт разом з паперовим на антибіотики та програму «Доступні ліки». В листопаді ми скасовуємо дію постанови на безрецептурний відпуск на наркотичні лікарські засоби і також запускаємо додатковий сервіс», - наголосив очільник МОЗ.

Він додав, що у МОЗ готували електронну базу для заведення реєстру рецептурних засобів у цифровий формат, щоб можна було запустити за електронним рецептом всю групу рецептурних препаратів.

Нагадаємо, нововведення має оптимізувати процес призначення препаратів і зробити його простішим та ефективним. Також цифровий варіант дозволить посилити контроль за відпуском ліків в аптеках і запобігти самолікуванню.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності