• Головна
  • Україна
  • Київський виш звинуватили у живодерстві: там показують як зупинити дихання тварин аміаком

Київський виш звинуватили у живодерстві: там показують як зупинити дихання тварин аміаком

Київський виш звинуватили у живодерстві: там показують як зупинити дихання тварин аміаком

Використання живого кроля викликало хвилю обурення серед користувачів соцмереж, громадських організацій та навіть політиків

Викладачі київського університету демонстрували студентам на прикладі живого кролика як зупиняти дихання за допомогою хімічної сполуки.

Про це повідомила громадська організація URSA, яка створена для захисту прав тварин в Україні.

Деталі інциденту

Під час освітнього процесу на факультеті ветеринарної медицини Київського університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) викладач вчив студентів як працюють механізми рефлекторної зупинки дихання під впливом аміаку на рецептори слизової оболонки органів. Цей процес він демонстрував без використання анестезії на живій тварині.

За інформацією, яку опублікували на офіційному сайті університету, на світлинах старший викладач Роман Бокотько проводить практичне заняття з патофізіології тварин для студентів 2 курсу. Начебто в експерименті на лабораторних тваринах вони мали засвоїти роль захисно-рефлекторних механізмів у забезпеченні оптимальних умов для життєдіяльності живого організму.

Реакція суспільства

Використання живого кроля викликало хвилю обурення серед користувачів соцмереж, громадських організацій та навіть політиків. Зокрема, на інцидент в столичному навчальному закладі відреагував депутат Київради Владислав Трубіцин.

«В той час коли волонтери рятують тварин в притулках, викладач Бокотько навчає молоде покоління зупиняти дихання тваринам Невже це такий важливий навик, що його необхідно пропрацьовувати в живу кожній групі студентів ? Студенти неодноразово просили припинити регулярні знущання над тваринами, але викладач Роман Бокотько продовжує свої жорстокі експерименти над тваринами», — написав він на своїй сторінці в Instagram.

Також депутат відправив звернення стосовно такого поводження з тваринами до Головного управління Національної поліції у м. Києві та в Київську міську прокуратуру. Він вимагає від ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслава Ніколаєнка припинити катування невинних тварин і надати публічну відповідь.

Позиція університету

Після широкого розголосу цієї справи на сайті факультету з’явилося пояснення. Викладачі впевнені, що поширення інформації про нібито порушення біоетики на факультеті ветеринарної медицини НУБіП є провокацією.

«Дана кампанія організована з метою зірвання якісного освітнього процесу на кращому факультеті ветеринарної медицини в Україні тими, хто не хоче працювати, бажає опановувати фах лікаря ветеринарної медицини дистанційно, що, до прикладу, з таких дисциплін як хірургія, патологічна фізіологія, акушерство, терапія тощо неможливо», — повідомив декан факультету ветеринарної медицини НУБіП Микола Цвіліховський.

Також він зазначив, що на факультеті всі викладачі чітко дотримуються чинного законодавства України, щодо норм і правил поведінки з тваринами.

Додамо, в Івано-Франківську водій переїхав собаку і відмовився його рятувати, бо він — «дворовий». У ветклініці в собаки виявили зміщення тазу, розриву легень, численні поранення і внутрішні гематоми.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності