• Головна
  • Україна
  • Підлітки, які зґвалтували 14-річну подругу на Закарпатті, можуть залишитися без покарання: що відомо про інцидент

Підлітки, які зґвалтували 14-річну подругу на Закарпатті, можуть залишитися без покарання: що відомо про інцидент

Підлітки, які зґвалтували 14-річну подругу на Закарпатті, можуть залишитися без покарання: що відомо про інцидент
Фото: Freepik

Відео знущань вони поширили в Інтернеті та показали однокласникам в школі

Останніми днями масштабного розголосу набули насильницькі дії, що вчинили підлітки стосовно 14-річної дівчинки на Закарпатті. Суд звільнив від покарання хлопців, однак суспільство проти безкарності кривдників.

LVIV.MEDIA зібрало всю відому інформацію про інцидент та як на це відреагували органи влади.

Що ж сталося

На Закарпатті у селі Верхні Ворота троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчинку. Підлітками, що вчинили сексуальне насильство до неповнолітньої є Владислав Г., Ростилав Г. та Михайло Т. Інцидент стався ще влітку 2021 року. Тоді твоє хлопців запросили свою подругу на подвір’я, потім заманили її в підвал і почали ґвалтувати. Щоб дівчина не опиралася, один з юнаків вдарив її у живіт, потім інший підліток нахилив неповнолітню та стиснув її голову між своїми ногами.

Після того, як зловмисники роздягнули неповнолітню, вони по черзі її зґвалтували. Усі дії, які вони вчиняли над потерпілою, підлітки знімали на відео з метою шантажу. Пізніше відео знущань вони поширили в Інтернеті та показали однокласникам в школі. Рідним постраждала не розповідала про інцидент. Згодом лиш про зґвалтування дізналася її бабуся від поліції. Жінка написала заяву про кримінальне правопорушення.

Покарання для ґвалтівників

Лише через майже два роки після інциденту суд виніс вирок для обвинувачуваних. Трьох ґвалтівників суд визнав винними та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. Однак, згодом, через неповнолітній вік, суд звільнив підлітків від покарання. Натомість ґвалтівникам призначили іспитовий строк на два роки. На рішення суду також вплинули й позитивні характеристики, які хлопцям надала служба захисту дітей місцевої сільради.

Водночас постраждала просила виплатити їй 450 тисяч гривень моральної шкоди. Проте, кожен з обвинувачених відшкодували їй по 20 тисяч гривень. Після цього сторона обвинувачення просила суд стягнути різницю (390 тисяч) на свою користь. В результаті суд зобов’язав кожного з хлопців виплатити постраждалій по 60 тисяч гривень, а також покрити процесуальні витрати у розмірі понад 25 тисяч для кожного.

Як на це відреагували представники влади

Уповноважений з прав людини у Верховній раді Дмитро Лубінець зазначив на тому, що під час судового процесу права дівчинки були грубо порушені. Інтереси обвинувачуваних в суді представляла та сама служба захисту дітей місцевої сільради, яка дала ґвалтівникам позитивні характеристики. Окрім цього, як виявилося згодом, мати одного із хлопців працює в тій службі соцзахисту дітей і ймовірно вплинула на захист свого сина.

Дмитро Лубінець не згідний з вироком для малолітніх ґвалтівників. Суд виніс вирок по сексуальне насильство без проникнення, а не про зґвалтування. Він сумнівається в неупередженості та належному представленні інтересів потерпілої.

Також на групове зґвалтування 14-річної дівчинки відреагував і новий міністр освіти Оксен Лісовий.

«Я як батько двох синів, як чоловік, який чимало бачив у житті, стою на думці, що винен завжди лише кривдник. Крапка», — йдеться у нього повідомленні.

Також він додав, що такі ситуації вкотре транслюють викривлене відчуття безкарності та те, що наявність «потрібних зв'язків» вирішують усе. Він пообіцяв докласти зусиль, щоб справа отримала по дійсності справедливого закінчення.

Підлітків маю покарати жорсткіше

Згодом на інцидент відреагували й в Офісі Генпрокурора України. Вони оскаржили рішення місцевого суду про скасування виробу для неповнолітніх злочинців !

«Закарпатська обласна прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок Воловецького районного суду Закарпатської області та ухвалити новий вирок судом апеляційної інстанції», — йдеться у їх зверненні.

Водночас голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко вимагає звільнити з роботи працівники освіти, служби у справах неповнолітніх, які фігурують у справі.

Нагадаємо, у Києві група хлопців напоювала та ґвалтувала дівчат. Вони знімали дівчат, які часто перебували без свідомості, оголеними та без їхньої згоди та поширюють ці фото і відео у соціальних мережах та закритих Telegram-каналах. Двом організаторам п’яних вечірок поліція вручила підозри про вчинення насильства, ще шістьом — вручили повістки до військкомату.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності