• Головна
  • Україна
  • Росія хоче розповісти «реальну ситуацію» про вивезення дітей з України

Росія хоче розповісти «реальну ситуацію» про вивезення дітей з України

Росія хоче розповісти «реальну ситуацію» про вивезення дітей з України

Для цього російський постійний представник при ООН Василь Небензя хоче зібрати зустріч приблизно 6 квітня

Росія планує провести неформальну зустріч Радбезу ООН у квітні, щоб озвучити свою версію того, що відбувається з українськими дітьми, яких вивозять з окупованих територій.

Про це повідомляє Associated Press.

Росія з 1 квітня почне головування у Радбезі, хоч Україна і вимагає усунути Москву. Російський постійний представник при ООН Василь Небензя хоче зібрати зустріч приблизно 6 квітня.

За його словами, Росія вивезла дітей з окупованих територій України «просто тому, що хотіла вберегти їх від небезпеки, яку можуть принести військові дії». Він також назвав «роздутими» звинуваченням щодо викрадення дітей.

Небензю запитали, чи планує Росія повертати дітей. На що він відповів: «Коли умови безпечні, звичайно. Чому ні?».

Нагадаємо, на питання викрадення українських дітей звернули більше уваги після того, як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна.

Його підозрюють у незаконному переміщенні та депортації населення, зокрема дітей, з окупованих територій України до Росії, відповідно до статей Римського статуту. Злочини були скоєні на окупованих територіях щонайменше з 24 лютого 2022 року. Також видали ордер на арешт уповноваженої з прав дітей Росії Львови-Бєлової.

Затримати їх можуть на території країн, які ратифікували Римський статут. Україна його лише підписала, але не ратифікувала.

Україна наразі встановила понад 16 тисяч дітей, який депортували з окупованих територій. Натепер вдалося повернути 308 дітей.

У лютому Обсерваторія конфліктів та Єльська лабораторія гуманітарних досліджень зібрали інформацію про щонайменше 6000 дітей з України віком від 4 місяців до 17 років, яких утримували або утримують у російських таборах та інших закладах після 24 лютого 2022 року. 

Додамо, у вівторок, 21 березня, до України вдалося повернути 15 українських дітей спільно з їхніми мамами та законними представниками. Це діти з міст на Харківщині та Херсонщині, що були окуповані ще на початку війни.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності