• Головна
  • Україна
  • В Україні створять лабораторію для проведення експертиз щодо воєнних злочинів

В Україні створять лабораторію для проведення експертиз щодо воєнних злочинів

Її діяльність значно пришвидшить терміни розслідування воєнних злочинів

В Україні найближчим часом з’явиться сучасна лабораторія для проведення експертиз, пов’язаних із воєнними злочинами, здійсненими Російською федерацією.

Про це повідомив керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов під час пресконференції в «Укрінформі».

«За сприяння Міжнародного кримінального суду найближчим часом в Україні буде одна з надсучасних лабораторій, яка проводитиме експертизи, пов’язані зі злочинами війни. Це різного роду балістичні, вибухотехнічні, хімічні експертизи. Наші зусилля зараз спрямовані не це», — сказав Бєлоусов.

Він уточнив, що українських експертів будуть навчати працювати в цій лабораторії. За словами Бєлоусова, її діяльність значно пришвидшить терміни розслідування воєнних злочинів.

Бєлоусов розповів, що станом на ранок 14 березня було зареєстровано 71 147 воєнних злочинів, здійснених протягом 2022 року. Прокуратура оголосила про підозру 293 росіянам.

«Це особи, яких ми ідентифікували та встановили причетність до вчинення конкретного воєнного злочину. Це широкий діапазон, починаючи від обстрілів цивільних об'єктів, завершуючи сексуальним насиллям, убивством наших громадян, катуванням та іншими видами воєнних злочинів», — уточнив він.

Бєлоусов зазначив, що справи 105 людей направлені до суду, а 29 вироків щодо воєнних злочинів уже винесені національними судами.

Також він розповів, що в Україні 210 прокурорів займаються розслідуванням воєнних злочинів, здійснених російською федерацією.

Нагадаємо, група з 90 українських суддів пройде підготовку, надану Великою Британією, для проведення судових процесів щодо воєнних злочинів російських військових. Британія надала на цю програму фінансування у розмірі 2,5 мільйони фунтів стерлінгів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності