• Головна
  • Україна
  • Генсек ООН зустрівся з президентом України: про що говорили Гутерреш та Зеленський

Генсек ООН зустрівся з президентом України: про що говорили Гутерреш та Зеленський

Генсек ООН зустрівся з президентом України: про що говорили Гутерреш та Зеленський

За словами Антоніу Гутерреша, кінцевою метою ООН у контексті розв'язаної Росією війни проти України є досягнення справедливого миру згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом

У середу, 8 березня, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув з офіційним візитом до Києва. Під час свого третього візиту до України з початку повномасштабного вторгнення РФ Гутерреш зустрівся з президентом Володимиром Зеленським для переговорів про продовження зернової угоди. Детальніше про це та інші питання, які обговорили Генсек ООН та президент України, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Домовленості щодо постачання зерна

Контракт на експорт українського зерна через контрольоване Росією Чорне море закінчується 18 березня, відтак ООН наполягає на черговому продовженні. РФ заявила, що погодиться на продовження Чорноморської зернової угоди лише в тому випадку, якщо будуть враховані інтереси її власних сільгоспвиробників.

«Продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня критично необхідне для всього світу», — заявив Зеленський.

Також президент України виступив за продовження гуманітарної ініціативи «Зерно з України».

«У рамках цієї ініціативи нам вдалося залучити понад 0 млн і відправити 140 тис. тонн українського зерна у Європу, Кенію, Ефіопію, Сомалі. Упевнений, що ми зможемо значно посилити ініціативу. Це дасть ще більше гарантій світової продовольчої безпеки», - сказав глава держави.

Натомість Гутерреш зазначив, що Чорноморська зернова ініціатива забезпечила експорт 23 млн тонн зерна.

«Завдяки цьому вдалося знизити ціни на продовольство у світі. Індекс продовольчих цін ФАО знизився майже на 20%. Експорт українського та російського зерна й добрив необхідні для глобальної продовольчої безпеки», — сказав він.

Викрадення росіянами українських дітей

Президент Володимир Зеленський наполягає на порятунку українських дітей, викрадених Росією, а також поверненні всіх депортованих росіянами українських громадян і полонених військовослужбовців.

«Говорили про масштабне викрадання Росією наших українських дітей і про те, як врятувати їх від цього геноциду, як повернути їх додому, до рідних. Я дякую пану генеральному секретарю за підтримку нашої позиції щодо особливо чутливих питань», - сказав глава держави.

Водночас Зеленський додав, що Росія силою вивезла сотні тисяч українців.

«Ми маємо повернути всіх наших громадян додому, і наших воїнів, яких утримують у російському полоні, - вони всі мають бути звільнені», - наголосив президент.

Ситуація із Запорізькою АЕС

Також президент Зеленський обговорив з Генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй питання припинення ядерного шантажу РФ та відновлення безпеки українських атомних електростанцій.

«Обговорили сьогодні те, як припинити ядерний шантаж Росії і відновити безпеку усіх українських атомних електростанцій, порушену Росією, зокрема, безпека Запорізької АЕС. ЗАЕС повинна повернутись під повний український контроль - це питання саме глобальної, а не лише української безпеки», - зазначив Зеленський.

Натомість Генсек ООН сказав, що організація готова надати свої послуги як посередник у питанні демілітаризації Запорізької АЕС.

«Безпека та захист Запорізької атомної електростанції також є життєво важливими. Я вважаю, що можливе посередництво задля повної демілітаризації цієї території з одночасним забезпеченням повернення станції до нормальної роботи мало б важливе значення. Організація Об'єднаних Націй готова запропонувати свої добрі послуги», - заявив Гутерреш.

Реакція на відео із розстрілом росіянами українського військового

Гутерреш зазначив, що відео з убивством українського військовополоненого є ще одним нагадуванням про необхідність дотримання законів ведення війни.

«Ми продовжуємо працювати над вирішенням гуманітарних проблем, зокрема допомагати з обміном військовополонених. Жахливі кадри, коли український військовослужбовець, очевидно, був убитий — це ще одне нагадування про необхідність дотримання законів ведення війни», — сказав Генеральний секретар ООН.

Справедливий мир в Україні згідно зі Статутом ООН

За словами Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, кінцевою метою ООН у контексті розв'язаної Росією війни проти України є досягнення справедливого миру згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом.

«Позиція ООН абсолютно чітка – російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права. Суверенітет, незалежність, єдність та територіальна цілісність України мають бути збережені згідно з міжнародно визнаними кордонами України. Наша кінцева мета також зрозуміла – справедливий мир згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом і резолюцією Генасамблеї з нагоди річниці початку війни», - сказав Гутерреш.

Водночас він додав, що поки цього не досягнуто, ООН продовжить працювати задля полегшення страждань людей в Україні та «мінімізації глобальних наслідків війни». Також Генсек ООН висловив солідарність із постраждалими від війни.

«Ми маємо забезпечити ефективну відповідальність стосовно цього», - наголосив він.

«Ми обговорили наші мирні ініціативи, зокрема формулу миру. Я окреслив нашу позицію та подальші кроки щодо її реалізації, зокрема проведення Global Peace Formula Summit», - зазначив у свою чергу президент Зеленський.

Нагадаємо, нещодавно Генасамблея ООН ухвалила запропоновану Україною резолюцію до роковин російського вторгнення. Зокрема, вона закликає РФ зупинити бойові дії та вивести свої війська з України. Крім того, вона закріплює основні положення української «формули миру».

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності