• Головна
  • Україна
  • Відмовлялась отримати паспорт РФ: росіяни майже рік тримали українку у психлікарні

Відмовлялась отримати паспорт РФ: росіяни майже рік тримали українку у психлікарні

Жінці давали галоперидол – нейролептик, який застосовується під час лікування шизофренії ще з радянських часів

Біженку з України майже рік тримали у психіатричній лікарні на території РФ за відмову від отримання російського громадянства. Лише наприкінці лютого її вдалося звільнити та повернути в Україну.

Про це повідомляє видання «Можемо пояснити»

Так, у травні 2022 року мешканку Харкова Ірину вивезли автобусом до Бєлгорода. Там вона потрапила до пункту тимчасового утримання.

«У медичних документах зазначено, що Ірина приїхала до Бєлгорода до родичів, проте сама вона каже, що жодних родичів там ніколи не мала», — розповів російський правозахисник Олексій Прянишников.

Натомість з пункту тимчасового утримання жінку направили до Бєлгородської психіатричної лікарні за відмову повідомляти про себе відомості.

«Зрозуміло, відмова повідомляти про себе відомості не є підставою для поміщення до психіатричної лікарні. Але, на жаль, це вже не перший такий випадок у моїй практиці», — каже правозахисник.

Зазначається, що у Бєлгородській психіатричній лікарні Ірина пробула до 10 серпня 2022 року, після чого її перемістили до психіатричної лікарні Енгельса (Саратовська область). Російські психіатри давали їй галоперидол – нейролептик, який застосовується під час лікування шизофренії ще з радянських часів. Водночас ситуацію ускладнювала відсутність у жінки українських документів. Чиновники шантажували її випискою з психіатричної лікарні в обмін на отримання російського громадянства, на що отримували відмову.

Син Ірини зміг знайти її тільки у вересні 2022 році. Сам поїхати в Росію він не міг через воєнний стан. Син отримав посвідчення особи на повернення Ірини в Україну, за допомогою якого її вдалося визволити з психіатричної лікарні.

«Лікарі виявилися не дуже раді візиту, навіщось консультувалися з міграційним підрозділом МВС, але здалися і відпустили Ірину, знявши вимоги, що висувалися раніше про набуття Іриною громадянства РФ», – розповів правозахисник.

Відтак 23 лютого Ірина повернулася до Харкова, де зустрілася із сином після 10 місяців розлуки.

Нагадаємо, у мережі з’явилося відео, де російські окупанти розстріляли беззбройного українського військовополоненого після того, як він сказав «Слава Україні».

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності