• Головна
  • Україна
  • В Україну повернули братів-підлітків, яких окупанти викрали до Росії

В Україну повернули братів-підлітків, яких окупанти викрали до Росії

В Україну повернули братів-підлітків, яких окупанти викрали до Росії

Хлопці зізналися, що повернення – це був найщасливіший день у їхньому житті

В Україну повернули двоюрідних братів-підлітків, яких окупанти незаконним шляхом вивезли на територію Росії.

Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Один з них – 15-річний хлопчик, за якого понад 3 місяці йшла боротьба,  Як повідомили у відомстві, Ігор та Василь – мешканці Херсона. Коли в місто прийшли війна й окупація, мама одного з хлопців – Наталя намагалася врятувати Ігоря, вивезти його кудись. 

«Однак вирватись на територію вільної України було майже неможливо. Натомість окупанти підступно запропонували доправити хлопця в Анапу (РФ) – буцімто «на оздоровлення»– зазначили в Мінітеграції.

Там додають, що Наталія погодилась і підписала документи. Коли зрозуміла, що трапилося, було вже запізно. Дитину їй не віддавали. 

«Більш того – хлопця використали як заручника. Над ним провели психологічну та "виховну",  роботу, намагаючись назавжди відлучити від матері та Батьківщини», – наголосили в Мінітеграції.

У міністерстві додають, що вирвати Ігоря з пастки та переконати повернутися додому було нелегко.

Віцепрем’єрка України Ірини Верещук, закликає батьків на окупованих територіях нічого не підписувати.

«Ці нелюди прикриваються нашими дітьми. Закликаю всіх батьків: не вірте жодному їхньому слову, нічого не підписуйте, ні в якому разі не віддавайте їм дітей – навіть коли вас будуть запевняти, що це для їхньої ж безпеки. Вони використовують їх для шантажу й "торгів"», – додала Ірина Верещук.

У Мінітеграції наголосили, що Ігор та його брат вдома. Хлопці зізналися, що повернення – це був найщасливіший день у їхньому житті.

Нагадаємо, російські злочинці вчиняють щодо українських дітей цілу низку злочинів, тим самим порушуючи міжнародне гуманітарне право. Серед них — вбивства та каліцтва, зґвалтування, відмова від гумдопомоги, викрадення, вербування.

Уже 462 українські дитини загинули внаслідок російської агресії, 931 дитина зазнала поранень. Також є інформація про 16 тисяч депортованих українських дітей, в Україну поки що вдалося повернути тільки 307.

Додамо, від початку повномасштабного вторгнення з російського полону звільнили 1863 українців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності