• Головна
  • Україна
  • Від «цирку» та «дебілів» до вибачень: як комік Щегель потрапив у скандал та за що його хейтять у соцмережах

Від «цирку» та «дебілів» до вибачень: як комік Щегель потрапив у скандал та за що його хейтять у соцмережах

Від «цирку» та «дебілів» до вибачень: як комік Щегель потрапив у скандал та за що його хейтять у соцмережах

Ситуацію з коміком буде взято під контроль правоохоронців.

Минулого тижня інформпростір розірвали скандальні слова українського стендап коміка Андрія Щегеля. Зокрема, він як артист скористався можливістю виїхати з України й відмовляється повертатись. Крім того, Щегель сказав, що «гинути на війні — вибір хлопців», й сам він служити не збирається. Проте вже 6 березня комік записав відео із вибаченнями, де зазначив, що його слова вирвали з контексту й неправильно зрозуміли.

Детальніше про те, чим обурив спільноту Андрій Щегель та до яких наслідків можуть призвести його дії, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Скандальні заяви про військових

Відомий український стендап-комік Андрій Щегель в інтерв’ю журналісту Роману Скрипіну минулого тижня розповів, що втік до Туреччини. За словами Щегеля, до Туреччини він «с’їба*ся як криса», хоча військкоматів він не боїться, бо має вже три повістки.

«Визначаю себе як вільну людину. Зрозумів, що мені некомфортно і що я більше не можу, і знайшов собі спосіб втекти і пожити в комфортній психологічній обстановці… Реалізуючи своє право на „аху*нне“ життя просто „с’їба*ся“ і живу тут», — заявив хлопець.

Натомість на запитання журналіста, як йому вдалося перетнути кордон, комік відповів, що він артист і «репрезентує Україну за кордоном». Водночас на думку Щегеля, втікати з країни — це «нормально, це життя».

«Що таке країна? Фікція, утворена культурним приписом», — сказав Андрій Щегель.

На репліку журналіста про те, що на фронті зараз гинуть хлопці, аби комік зміг потім повернутися в мирну Україну, яка перемогла, Щегель відповів, що «це вибір хлопців, гинуть».

Скандальні заяви про Україну та її громадян

Через кілька днів після попереднього скандалу  у соцмережах 5 березня з’явилося відео, де Щегель відреагував на гнів українців. Там він, приправляючи свої думки нецензурною лексикою, переконував, що йому просто заздрять.

«По-перше, Це самий жосткий ***нутий цирк. По друге, як я можу читать новини, сподіваючись на отримання будь-якої інформації, після того, що відбулося. Третє: Україна - ***нутий цирк з попаяними деб*лами, в яких нема шансів на цивілізоване життя вообще на**й ніякого. Четверте – люди й***ні криси, які не можуть включить свої ***ала, подумать головой, заперечить, підтримать і шось там робить, і абсолютно залежні від будь-чого п**ари і трясуться на пірожок з г*вном, лиш би у них не забрали громадянство, яке ні на шо не здатне. Наступне – я схиляюся до того, що це фєстіваль до*****бства, який ґрунтується на заздрості абсолютній, де людина п***анула і ти знаєш, що в тебе не так. І ти його ненавидиш, бо він забрав всі кайфи від тебе», - заявив Андрій Щегель.

Водночас комік пообіцяв більше не повертатись в Україну і «дякує» за це українцям.

«Я щиро вдячний українському народу за те, що вони організували мені можливість отримання політичного притулку в ряді країн. Я готовий ніколи туди не повертатися, бо на***я? І нема сильнішого мотиватора, ніж український народ, не повертатися в Україну. Українські коміки – недорозвинені п*****си, сцик**ві. А ми сєвєрна Карея», - каже Щегель.

Вибачення за свої слова

Вже наступного дня, 6 березня, скандальний комік записав відеозвернення, у якому «приносить вибачення». Цього разу він вже звернувся до українців «шановні брати і сестри», і намагався пояснити свої попередні слова. Своє звернення Щегель тепер зачитував з написаного «листа» і в ньому, на відмінну від попередніх, відсутня нецензурна лексика.

«Я в жодному разі не вважаю, що вибір людини саме гинути на війні і маю на увазі, що українці свідомо вибирають Україну і бажання за неї боротись, що, в результаті, на жаль, призводить до загибелі кращих її дітей», - каже Щегель та стверджує, що у його словах, сказаних на інтерв’ю зі Скрипіним, не було зневаги.

Також Щегель намагається пояснити й друге відео. Репліки, озвучені у відео, він називає «гнівною і безпорадною реакцією на нескінченні повідомлення собі, близьким і друзям з «погрозами розправи і вбивства впродовж декількох діб, які просто зводять тебе з розуму».

І хоч комік каже, що «приносить вибачення», проте одразу ж уточнює: «Я запевняю, що хотів бути з вами відвертим, бо поважаю вас і вважаю, що той, хто каже неприємну правду, багато безпечніший за того, хто каже те, що люди хочуть почути».

Засудження, яке Щегель отримав після своїх попередніх заяв, він називає «пошуком ворогів та полюванням на відьом». А те, що говорив, визначає як «провокацію, яка є роботою коміка». Завершив своє звернення комік тим, що «в України є справжні вороги», але це не він.

Реакція Мінкульту на слова коміка

У Міністерстві культури та інформаційної політики відреагували на ситуацію, що склалась з порушенням правил перетину державного кордону та повернення в країну стендап коміка Андрія Щегеля. Там зазначили, що міністерство сприяє виїздам різних митців, творців, художників, артистів, музикантів, журналістів тощо, але через подібні випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті ускладнюється.

«Зазначена особа, яка порушила надане їй право виїзду за кордон, перебувала в складі групи, якій було надано тимчасовий дозвіл. Дії коміка є неприпустимими в умовах воєнного стану, в час, коли переважна більшість свідомих чоловіків залишаються країні та готові воювати за збереження нашої держави», - йдеться у повідомленні.

Відтак Мінкульт разом з правоохоронними органами ініціюють посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення до України чоловіків призовного віку. Водночас затвердиться більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку. Тоді як ситуацію зі Щегелем буде взято під контроль правоохоронців.

«Насамкінець хочемо нагадати, що кожного дня ми робимо вибір — стояти на захисті своєї країни: на лінії вогню, на культурному чи інформаційному фронтах. Цей вибір коштує життя і цей вибір зберігає життя. Але він неодмінно призведе нас до перемоги!», - наголосили у міністерстві.

Нагадаємо, радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк на Банковій зустрівся з українськими блогерами. Як зазначають інфлюенсери, вони «обговорювали питання інформаційної війни та мотивації населення». Втім ця зустріч призвела до скандалу, адже Ксюша Манекен [Оксана Волощук – ред.] похвалилася у мережі, що отримала відзнаку «за сприяння воєнній розвідці України II ступеня» від ГУР МО. Детальніше про те, чому ця нагорода викликала обурення у суспільстві та за що хейтять Ксюшу Манекен читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності