• Головна
  • Україна
  • Немає жодної альтернативи Україні в ЄС та НАТО: Зеленський виступив на Мюнхенській конференції з безпеки

Немає жодної альтернативи Україні в ЄС та НАТО: Зеленський виступив на Мюнхенській конференції з безпеки

Фото: Офіс Президента

За словами Зеленського, Мюнхенська конференція показала, що Росія немає шансів, але, на жаль «має потенціал», адже намагається купити додатковий час, торгуючись зі світом

У п’ятницю, 17 лютого, президент України Володимир Зеленський виступив на Мюнхенській конференції з безпеки. Зокрема, він порівняв боротьбу з Росією з історією про Давида та Голіафа.

«Світ не має іншої альтернативи, окрім перемогти Голіафа, який прийшов знищити наше життя. Бути Давидом – означає боротись, і ми боремося. Бути Давидом – означає мати пращу, з якою треба перемогти. Ми ще не маємо Давидової пращі з Ізраїля, проте я сподіваюсь, що це лише тимчасово, та хочу подякувати потужній підтримці грошима, зброєю», – сказав Зеленський.

Водночас президент подякував за підтримку президенту Франції Еммануелю Макрону та канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, присутнім на панелі, а також іншим партнерам, які допомагають Україні. Проте згадав, що минулого року шукав рішучості та єдності від світу.

«Я хотів почути від світу: Україно, ми з тобою. Але на жаль, я почув це лише після того, як російські ракети вдарили по нашій землі. Після того, як російські танки перейшли наші кордони, а Путін знищив усі альтернативи, поставивши питання ми – чи він», – зазначив президент України.

За його словами, ця Мюнхенська конференція показала, що Росія немає шансів, але, на жаль «має потенціал», адже намагається купити додатковий час, торгуючись зі світом. Відтак Україні потрібно спішити, щоб обмежити російський потенціал.

«Нам потрібна швидкість наших домовленостей, постачань, бо від цієї швидкості залежить життя. Відтягування завжди було і є помилкою. Поки ми ведемо переговори про танки, Кремль думає як задушити Молдову. Коли ми переконуємо, що Україні потрібна сучасна авіація, РФ переконала іранський режим, в результаті чого ми маємо не лише іранські дрони в українському небі, але й щось, чим Кремль за це заплатив», – пояснив Зеленський, додавши, що Україна не згодиться ні на один компроміс й немає жодної альтернативи Україні в ЄС та НАТО, адже інакше Кремль може знищити безпеку.

Так, президент нагадав, що чим довше обговорювались вступ України в ЄС та в НАТО, тим агресивнішою ставала політика Кремля.

«Чим довшим було мовчання щодо Криму на глобальному порядку денному, тим сильнішим ставав російський реваншизм. Чим довше світ сперечався, які санкції і коли вводити проти Росії, тим сильнішими ставали амбіції Кремля. Чим довше ми не мали єдності, тим більше ілюзій мала Росія», – зазначив президент.

Натомість він висловив впевненість, що Україна здатна перемогти Росію та вигнати її зі своєї землі, відновити безпеку у Чорноморському регіоні та поставки продовольства, зерна у країни, які цього потребують.

Нагадаємо, Європарламент ухвалив резолюцію до річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зокрема, вони закликали серйозно розглянути питання про відправку західних винищувачів в Україну та суттєво розширити санкції ЄС проти РФ та її союзників. Водночас Європарламент вирішив, що переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися вже цього року.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності