• Головна
  • Україна
  • Глава МЗС Ізраїлю приїхав до Києва: де був Елі Коен і про що домовились

Глава МЗС Ізраїлю приїхав до Києва: де був Елі Коен і про що домовились

Глава МЗС Ізраїлю приїхав до Києва: де був Елі Коен і про що домовились

Однією із цілей візиту є відкриття посольства Ізраїля у Києві, яке було закрите через повномасштабне вторгнення РФ в Україну

У четвер, 16 лютого, глава МЗС Ізраїлю Елі Коен прибув до Києва. Це перший візит до України ізраїльського чиновника такого рангу від початку повномасштабної війни. Детальніше про те, де очільник ізраїльської дипломатії встиг побувати, та про що говорив з українськими представниками, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Які місця відвідав Елі Коен

У рамках першого візиту після початку повномасштабного вторгнення Коен відвідав Бучу, Бабин Яр, а також хоче знову запустити роботу посольства Ізраїлю у Києві.

Зокрема, Бабин Яр Елі Коен відвідав у компанії головного рабина України Моше Асмана.

З ким зустрівся Елі Коен

Очільник ізраїльської дипломатії зустрівся з головою МЗС України Дмитром Кулебою та членами єврейської громади.

«Україна вдячна за всю підтримку, яку Ізраїль та ізраїльтяни надали протягом останнього року. Під час наших детальних і відвертих переговорів ми зосередилися на шляхах зміцнення двосторонніх відносин, збільшення допомоги та вирішення спільних викликів безпеці», - написав Кулеба у Twitter.

Водночас Коен наголосив, що країни поглиблять співпрацю у боротьбі з іранським тероризмом, а Ізраїль продовжить допомагати Україні, в тому числі підтримуючи її в ООН.

«Я поінформував його про продовження допомоги Україні, про наш намір підтримати українську мирну ініціативу в ООН. Ми обговорили поглиблення співпраці, зокрема у боротьбі з іранським тероризмом. Ізраїль продовжуватиме підтримувати Україну, як і минулого року», - написав глава МЗС Ізраїлю у Twitter.

Крім того, Ізраїль передасть Україні понад 0 млн на розбудову медичної інфраструктури. Кошти підуть на вирішення питань охорони здоров’я в Україні та допомогу із розробкою розумної системи раннього попередження.

Втім згодом Коен зустрівся з президентом Зеленським.

Так, президент України зазначив. що Ізраїль завжди був важливим партнером на Близькому Сході.

«Під час зустрічі з міністром закордонних справ Елі Коеном обговорили поглиблення двосторонньої співпраці за різними напрямами. Я запрошую Ізраїль долучитись до реалізації нашої формули миру», - сказав Зеленський.

Також він подякував за надану гуманітарну допомогу й розглянув з ізраїльським представником питання участі країни у післявоєнній відбудові. Зокрема, Україна могла б використати досвід Ізраїлю у розмінуванні.

Натомість Ізраїль надасть Україні систему попередження про повітряну загрозу. Допомога надійде вже впродовж наступних кількох місяців, пише Haaretz.

Зазначимо, що від початку повномасштабного вторгнення Ізраїль надає Україні гуманітарну підтримку, однак щодо військової допомоги Тель-Авів довгий час не був відкритим до нашої країни, поки прем'єр-міністром країни був Яїр Лапід. Однак прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, який восени очолив уряд, під час переговорів з президентом Франції Емануелем Макроном заявив, що його країна готова передати Україні «військові речі».

А після вдалої американо-ізраїльської операції проти Ірану, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху виразив готовність розглянути можливість щодо передачі Україні цільової військової допомоги, включно навіть із системами ППО «Залізний купол», які захищають країну від балістичних та крилатих ракет, снарядів та інших повітряних загроз.

Згодом міністр оборони України Олексій Резніков підтвердив, що Ізраїль може надати нашій державі технології оповіщення про ракети та дрони.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності