• Головна
  • Україна
  • Без літаків, але з бронетехнікою, ППО та снарядами: підсумки Рамштайн-9 у Брюсселі

Без літаків, але з бронетехнікою, ППО та снарядами: підсумки Рамштайн-9 у Брюсселі

Без літаків, але з бронетехнікою, ППО та снарядами: підсумки Рамштайн-9 у Брюсселі

Союзники продовжать працювати з Україною, аби вирішити її найбільш нагальні потреби

У вівторок, 14 лютого, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі розпочалося дводенне засідання міністрів оборони країн-членів НАТО. Очікувалося, що головною темою цієї зустрічі буде передача західних винищувачів Україні. Крім того, союзники оголосили про нові пакети військової допомоги українським захисникам. Детальніше про це читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Ситуація з літаками

Міністр оборони України Олексій Резніков приніс зустріч у штаб-квартирі НАТО хустинку, на якій намальовані винищувачі, яка непрозоро натякала на бажання України отримати літаки. Втім очільник Пентагону Ллойд Остін заявив, що остаточного рішення про передачу Україні літаків поки немає.

«Щодо питання літаків. У мене немає ніяких оголошень щодо літаків сьогодні», — зазначив Ллойд Остін.

Водночас глава Пентагону підкреслив, що союзники продовжать працювати з Україною, аби вирішити її найбільш нагальні потреби. Також він згадав про те, що вже на весні Україна готується до контрнаступу.

За його словами, зараз співпраця з Україною фокусується на тому, як навчити українських військових користуватись новими системами та доставити їх на поле бою. Остін також додав, що США не бачать, що Росія накопичує свої літаки в рамках підготовки до потенційної масштабної авіаційної атаки.

Натомість видання Financial Times пише, що за їх інформацією США розглядають дозвіл на експорт F-16 Україні. Зазначається, що наразі політичного рішення ще не ухвалено і Байден досі проти передачі F-16, проте офіційні особи США визнають, що вони, ймовірно, нададуть Україні «більш досконалі повітряні сили». Відтак оскільки війна затягується, США щонайменше «дадуть зелене світло» на передачу F-16 з інших країн, наприклад Нідерландів.

Інша допомога від союзників

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що перші танки Leopard 2 будуть в Україні у березні 2023 року.

«Сьогодні під час зустрічі Контактної групи з питань оборони в Брюсселі ми говорили про ефективну підтримку України. Інші країни заявили про участь у цій коаліції. Вже в березні перші танки «Леопард» відправляться до України», - йдеться у повідомленні Міноборони Польщі.

Крім того, Норвегія передасть Україні вісім танків Leopard 2 і до чотирьох танків спеціального призначення.

«Оскільки зараз як ніколи важливо підтримати боротьбу України за свободу, ми вирішили передати Україні 8 танків і до 4 танків спеціального призначення. Кілька інших країн-союзників також вирішили передати танки», – заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

Також «танковий пакет» також включатиме передавання боєприпасів та запасних частин. Водночас Норвегія також зробить внесок у розмірі 250 млн норвезьких крон до Фонду ЄС-Україна, Європейського фонду миру. Кошти будуть спрямовані на боєприпаси та запасні частини для Leopard 2.

Ще перед цим очільник Пентагону Ллойд Остін назвав держави, що доєдналися до «танкової коаліції» для України. Крім вище згаданих Норвегії та Польщі це Німеччина, Португалія, Данія, Іспанія, Канада, Нідерланди. Також Остін нагадав, що США, Чехія і Нідерланди також спільно передають понад 90 танків Т-72 на додачу до рішення Польщі надати свої. Тоді як Британія передає роту бойових танків Challenger й шукає разом із кількома іншими країнами джерела для постачання Україні додаткових боєприпасів.

Натомість Італія та Франція анонсували передачу Україні нових систем протиповітряної оборони SAMP/T. Ллойд Остін наголосив, що учасники міжнародної коаліції погодилися щодо необхідності зробити все можливе, аби надати Україні якомога більше спроможностей протиповітряної оборони та інтегрувати їх у єдину систему.

«І я хотів би додати, що Україна виконала ефективну роботу з перехоплення багатьох ракет, запущених Росією під час недавніх атак. Але ми прагнемо забезпечити, щоб вони [українці – ред.] мали можливості, щоби захистити себе», - додав Остін.

Також Франція й Австралія погодилися передати Україні додаткові боєприпаси калібру 155 міліметрів.

Реакція України

Міністр оборони Олексій Резніков, говорячи про підсумки засідання Контактної групи з питань оборони України, заявив, що «дуже задоволений» результатами. Міністр зазначив, що в «Рамштайні» брали участь 54 представники країн світу, що означає, що «антикремлівська коаліція зростає», пише «Європейська правда».

«Я хочу сказати, що я почув чітко меседжі від усіх представників: це повна підтримка України до перемоги. І всі вважають, що перемога України – саме на полі бою», – сказав Резніков, додавши, що учасники зустрічі наголошували на швидкості, своєчасності й стабільності допомоги.

А згодом у соцмережах очільник Міноборони заявив, що Україна де-факто вступила в НАТО.

«НАТО оголосило Росію найбільш серйозною і прямою загрозою. Поки наші воїни захищають мир у Європі, Україна де-факто вступила в НАТО. Я роблю все, щоб це відбулося де-юре», – написав Резніков у Twitter.

Водночас президент України Володимир Зеленський у своєму традиційному вечірньому зверненні зазначив, що не все про «Рамштайн» можна повідомляти публічно, адже значну частину домовленостей і дискусій варто залишити за зачиненими дверима. Втім він наголосив, що Україна і партнери разом роблять усе, щоб держава-терорист програла, і щоб це сталося якомога швидше.

Нагадаємо, США попереджають Україну про переломний момент війни, а також розуміють, що з наближенням першої річниці повномасштабного вторгнення Білий дім побоюється, що потік зброї буде важче знайти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності