В Україні заснували найбільшу в Європі плантацію конопель

Конопля

Їх використовуватимуть для виготовлення текстилю та інших біотоварів

На Житомирщині створять найбільший в Європі кластер з вирощування та переробки конопель.

Про це повідомив ініціатор створення кластера Мішель Терещенко.

Його створять на базі старого льонозаводу в селі Рижани Хорошівської громади, Житомирська область. Занедбане виробництво планують перетворити на сучасний кластер з вирощування та переробки технічних конопель. За словами ініціатора проєкту, це дозволить розширити експортний потенціал України, сприятиме відбудові та європейській інтеграції України. Окрім цього, таким чином ми зможемо створити конкуренцію для Китаю, адже українське виробництво створить для Європи альтернативу постачанню такої продукції.

Волокно конопель можна використовувати для виготовлення текстилю, екоупакування, біологічно розкладаних рушників, якісного паперу, ізоляційних та будівельних матеріалів, нетканих матраців, агроволокна, пелетів з біомаси та інших товарів.

«У Франції, Бельгії та Італії є технології, що дозволять отримати із конопель довге волокно. Досі їх застосовували лише для льону. Натомість якщо це застосувати до конопель, його можна використовувати в текстильній промисловості й отримувати гарну продукцію. Ми купуємо обладнання у Франції та Бельгії. Якщо у Франції площі плантацій під технічну коноплю сягають 30-40 га, то в Україні є можливість розширити їх до понад 1000 га»,— розповів ініціатор проєкту Мішель Терещенко.

Окрім цього, навколо заводу з дефібрації  буде створено індустріальний парк для всіх українських підприємців, які хочуть приїхати та працювати над конопляною продукцією.

Нагадаємо, Британія може розпочати виробництво своєї зброї в Україні. Крім того, інші європейські оборонні компанії також обговорюють варіанти такого співробітництва з Україною.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності