• Головна
  • Україна
  • Світла буде більше: в Україні знизиться дефіцит електрогенерації

Світла буде більше: в Україні знизиться дефіцит електрогенерації

Світла буде більше: в Україні знизиться дефіцит електрогенерації

Дефіцит генерації разом із проблемами в передачі електроенергії є основними двома причинами обмеження подачі електрики для споживання

Україна повернула в роботу два енергоблоки на одній з атомних електростанцій. Це дозволить зменшити дефіцит генерації електроенергії.

Про це 11 лютого в ефірі телемарафону розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

«Вони [енергоблоки — ред.] дуже суттєво зменшать дефіцит в самій енергосистемі з точки зору генерації. Це є дуже важливим рішенням, важливою подією сьогодні. Я впевнений, що скорочення дефіциту відчують, перш за все, наші громадяни», — зазначив урядовець.

Він пояснив, що дефіцит генерації разом із проблемами в передачі електроенергії є основними двома причинами обмеження подачі електрики для споживання.

«Дійсно, вчора була чергова масована атака, яка завдала ударів як по генерації, так і по можливості передачі. На сьогодні, за рахунок запуску відповідних блоків, ми суттєво зменшуємо дефіцит в системі. Відповідно, це вплине на тривалість відключень», — сказав Галущенко.

Водночас міністр нагадав, що 10 лютого минуло рівно 4 місяці від початку щоденних атак по енергосистемі України.

«Пішов уже 5-ий місяць. Вчорашня атака була однією з наймасованіших. Сумарно понад сто ракет, якщо рахувати С-300, які вони теж використовували, плюс дві масовані атаки дронами у ніч з четверга на пʼятницю. Були влучання в обʼєкти гідро- і теплової генерації», — додав міністр.

За словами посадовця, міністерство працює над можливістю нарощувати потужність виробництва електроенергії.

«Є декілька треків. Перше – це ремонти того, що пошкоджено. Далі дивимось на можливість використовувати те устаткування, яке було законсервоване. Наступне, безумовно — децентралізація енергосистеми. Це ціла низка різнопланових рішень, які вже активно реалізуються», — пояснив Галущенко.

Так, Міненерго планує диверсифікувати можливість виробляти електроенергію на газотурбінному устаткуванні.

«Цей процес вже відбувається. Важлива річ — імпорт електроенергії, можливість його збільшити до максимальних обсягів», — зауважив міністр.

Нагадаємо, у 2022 році внаслідок ракетних атак Росії в Україні загинуло під час виконання службових обов’язків 98 енергетиків.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності