12 лютого: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

12 лютого: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 12 лютого, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 12 лютого

12 лютого церква вшановує пам’ять Василя Великого Кесарійського, Григорія Богослова Назіанзина та Івана Золотоустого (Трисвяття або Собор Трьох Святителів). Його започаткували ще в IX столітті, коли йшли гарячі дискусії, який з трьох служителів важливіший. Під час цієї суперечки вирішили, що вони всі є рівними, а тому навіки стали служителями Трійці.

Єпископ Іван за дорученням святителів об’єднав всі дні пам’яті цих святих в єдине свято. Перша згадка про вшанування пам’яті 12 лютого Собору Трьох Святителів датується 1076 роком. За старим стилем свято припадало на 30 січня.

Троє святителів народилися в родинах християн, а тому їх часто асоціюють з сімейною святістю. Василій Великий був архієпископом Кесарії Каппадокійської, церковним письменником та богословом. Разом зі своїм другом Григорієм Богословом він був каппадокійським Отцем Церкви. Іван Золотоуст та Григорій Богослов були архієпископами Костянтинопольськими, а також богословами.

12 лютого День Ангела святкують: Василь, Григорій, Іполит, Іван, Петро, Федір, Стефан, Зенон, Феофіл.

Цей день в історії

  1. Міжнародний День дітей-солдатів (подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй у 2009 році, коли офіційно набрав чинності протокол щодо участі неповнолітніх у військових діях. Понад 100 країн та багато міжнародних організацій підтримують Міжнародний день пам’яті дітей-солдатів).
  2. Міжнародний День Дарвіна (міжнародне свято, приурочене до дня народження Чарльза Дарвіна. Свято відзначається 12 лютого кожного року та присвячено внеску Дарвіна в науку, а також популяризації науки. Відзначається в усьому світі. Місія Міжнародного дня Дарвіна полягає в тому, щоб надихнути людей по всьому світу, щоб вони використовували принципи інтелектуальної хоробрості, наукової цікавості, мислення та прагнення правди, як це втілював Чарлз Дарвін).
  3. Міжнародний день шлюбних агентств (ідея запровадження його належить Україні. Українська шлюбна агенція зареєструвала 1 грудня 2010 року День шлюбних агентств, який швидко став популярний в усьому світі. Але дату вирішили змінити на 12 лютого, адже через кілька днів весь світ святкує День Закоханих).

****

1918 — у Коростені Мала Рада УНР прийняла Володимирів Тризуб як великий і малий герб Української держави.

1936 — в Музеї українського мистецтва у Києві відкрилась перша виставка народного мистецтва України.

1939 — в автономному Закарпатті відбулися перші вибори до Сойму Карпатської України.

1960 — у Києві став до ладу перший український ядерний реактор (дослідницький ВВР-М в Інституті фізики АН УРСР — тепер в Інституті ядерних досліджень НАН України).

1991 — Верховна Рада Української РСР відновила Кримську Автономну Радянську Соціалістичну Республіку в межах території Кримської області у складі УРСР.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Латвією.

1992 — Демократична Соціалістична Республіка Шрі Ланка визнала незалежність України.

Які видатні українці народилися цього дня

1835 — Анатолій Кралицький, церковний діяч, літератор-прозаїк, один із закарпатських «будителів» другої половини 19 століття.

1871 — Лесь Мартович, український письменник.

1884 — Наталія Полонська-Василенко, українська історик, археолог, одна з провідних представників державницької школи в українській історіографії.

1885 — Микола Синельников, український актор, педагог, режисер.

1895 — Анатолій Петрицький, український живописець.

1901 — Іван Сенченко, український письменник.

1919 — Зеновій Кецало, український художник.

1932 — Василь Яременко, український літературознавець.

Народні прикмети

  1. Червоний місяць — до сильного вітру.
  2. Піднявся вітер — до сирого року.
  3. Зайці в сади приходять — до майбутніх морозів.
  4. Дерева інеєм вкрилися — до тепла.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна прясти та шити.
  • Не варто підковувати коней. Хто цей заповіт порушить, у того будуть боліти ноги та руки.
  • Не можна ходити в гості ввечері.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності