• Головна
  • Україна
  • «Україна прямує додому — в ЄС»: про що Зеленський та європейські лідери говорили в Брюсселі

«Україна прямує додому — в ЄС»: про що Зеленський та європейські лідери говорили в Брюсселі

«Україна прямує додому — в ЄС»: про що Зеленський та європейські лідери говорили в Брюсселі

Це був перший особистий виступ Зеленського в Брюсселі після повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року

Україна відбивається від російських загарбників, щоб зберегти «європейський спосіб життя», заявив 9 лютого у Брюсселі Володимир Зеленський, палко вимагаючи приєднання країни до Європейського Союзу.

Про це пише Politico.

«Я тут, щоб захищати дорогу нашого народу додому. Це наша Європа, це наші правила, це наш спосіб життя, а для України це дорога додому», — сказав український президент з трибуни в Європейському парламенті, звертаючись до сотень законодавців і високопосадовців Європейського Союзу, зазначивши, що цей шлях додому — ЄС.

Це був перший особистий виступ Зеленського в Брюсселі після повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року. Водночас це була частина поїздки, яка мала на меті зміцнити зв’язок України з  Європою. Так, Зеленський прибув у Париж ввечері 8 лютого одразу після візиту до Лондона на початку того ж дня. Зокрема, Київ сподівається приєднатися до ЄС у рекордно короткий термін, а також переконати європейські країни передати сучасне озброєння, оскільки Росія готує новий наступ.

У своїй промові, яка викликала овації присутніх, Зеленський описав «українсько-європейський спосіб життя», що базується на спільних демократичних і гуманітарних цінностях, водночас зобразивши Росію як протилежність всьому, за що виступає ЄС.

«Ми захищаємось від найбільш антиєвропейської сили сучасного світу, ми, українці, на полі бою разом з вами», — сказав глава держави.

Водночас він зазначив, що президент РФ Владімір Путін розглядає своїх громадян просто як «організми, які здатні носити зброю». Також Зеленський звинуватив Росію в бажанні повернути Європу до найтемнішого періоду її історії 1930-х і 40-х років минулого століття, тоді як Україна та ЄС поділяють не лише фундаментальні цінності, але й спільне майбутнє. Згодом тон Зеленського став більш вимогливим, оскільки він закликав уряди надати більше військової допомоги, і зробити це якомога швидше.

«Нам потрібні артилерійські гармати, боєприпаси, сучасні танки, ракети великої дальності та сучасні винищувачі», — сказав він главам держав і урядів 27 країн ЄС.

У той час, як кілька країн погодилися надати десятки передових танків, українські чиновники кажуть, що потрібно більше зброї, включно з винищувачами, оскільки війна переходить у другий рік.

«Ми маємо нарощувати динаміку нашої співпраці — робити це швидше, ніж агресор, який намагається мобілізувати свій потенціал», — зазначив Зеленський.

Президент України також закликав лідерів ЄС не зволікати з новими санкціями проти Росії. Але зараз це складна тема, оскільки втома від санкцій та навіть антисанкційні настрої виникають час від часу в кількох європейських країнах.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що незабаром ЄС дійсно «вдарить» по Росії новими санкціями, включно з новими заборонами експорту, щоб «знищити військову машину Росії», а також санкціями проти військових лідерів, політичних діячів і російських пропагандистів.

А перед тим, як покинути залу, президентка Європейського Роберта Мецола розгорнула прапор ЄС, передавши його Зеленському, й вони разом підняли його, а євродепутати аплодували.

«Україна збирається стати членом Європейського Союзу», — заявив Зеленський.

Проте Зеленський не отримав жодних конкретних обіцянок під час розмови з лідерами ЄС, що відображає реальність того, що приєднання до блоку може зайняти ще певний час. Так, фон дер Ляєн високо оцінила зусилля України як офіційного кандидата в ЄС, але відмовилася вказати часові рамки для початку офіційних переговорів про членство — процес, який може розпочатися лише після низки реформ.

Нагадаємо, на початку лютого Володимир Зеленський оголосив про переговори щодо членства в ЄС.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності