• Головна
  • Україна
  • Зеленський у Брюсселі: промова президента України у Європарламенті, заяви західних лідерів

Зеленський у Брюсселі: промова президента України у Європарламенті, заяви західних лідерів

Зеленський у Брюсселі: промова президента України у Європарламенті, заяви західних лідерів

9 лютого Президент України Володимир Зеленський з офіційним візитом прибув до столиці Євросоюзу — Брюсселю.

Зеленський виступив з промовою у Європарламенті.

Кореспондент «ЄП» передає тези з виступу президента України.

«Зараз я тут, щоб захистити шлях додому нашого народу. Усіх українців, українок, різного віку та різних переконань, різного соціального статусу та різного погляду на релігію, різної особистої історії, але однієї з вами усіма європейської історії. Український європейський спосіб життя намагаються знищити тотальною війною. Але для чого? Щоб після українського європейського способу життя знищити європейський шлях як такий. Для кожного з усіх 27 елементів європейського способу життя, 27 країн Євросоюзу. Ми цього не дозволимо», — сказав Зеленський.

Він підкреслив, що у Росії не діє верховенство права, натомість діє верховенство насильства і покірності.

«Російський режим не лише ненавидить будь-яку соціальність та різноманіття, а свідомо інвестує в ксенофобію та намагається зробити частиною нормальності на нашому континенті все те нелюдське, що було у 1930-1940 роках. Але чи це навічно? І це питання для всіх нас. Відповідь — ні. Ні, Європо. Ми захищаємось від найбільш антиєвропейської сили сучасного світу. Ми, українці, на полі бою разом з вами», — сказав Зеленський, подякувавши ЄС за допомогу у обороні від Росії.

Водночас президента Європарламенту Роберта Мецола закликала надати України далекобійні ракети та літаки.

«Ми знаємо про жертву, яку ваш народ платить за Європу, і ми маємо вшанувати не тільки словами, а й справами. Політичною волею забезпечити простішу торгівлю, якомога скорішим процесом набуття членства, коштами для ваших людей, допомогою у відбудові, навчанням для ваших військових, військовим обладнанням і захисними системами, які вам потрібні для перемоги», — сказала Метсола.

Неодноразово депутати Європарламенту реагували на слова Зеленського довгими бурхливими оваціями.

Нагадаємо, до Парижа Зеленський прилетів з Лондона. Там він пробув день з робочим візитом, де зустрівся з прем’єром Ріші Сунаком та королем Чарльзом, виступив перед парламентом та провідав українських військових, які навчаються у Британії.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності