• Головна
  • Україна
  • Ексголову СБУ підозрюють у причетності до катувань у Херсоні під час окупації

Ексголову СБУ підозрюють у причетності до катувань у Херсоні під час окупації

Ексголову СБУ підозрюють у причетності до катувань у Херсоні під час окупації

Якименко з 2014 року переховувався в Росії, тому що в Україні його підозрювали у державній зраді

Служба безпеки України повідомила про підозру ексголові цього відомства Олександру Якименку, який приєднався до окупаційної адміністрації на Херсонщині.

Про це СБУ повідомила 7 лютого.

Як повідомляють у відомстві, Якименко з 2014 року переховувався в Росії, тому що в Україні його підозрювали у державній зраді. На початку вторгнення він запропонував свою допомогу загарбникам і очолив створену Росією «державну службу безпеки в Херсонській області».

«Під час окупації Херсона «посадовець» дав вказівку на захоплення одного з офісів у центрі міста. У підвальному приміщенні цієї будівлі рашисти облаштували катівню. Там з них «вибивали» зізнання у сприянні Силам оборони України, а після цього пропонували за гроші отримати «амністію», — йдеться у повідомленні.

Крім того, Якименко, за даними слідства, залучив до діяльності підконтрольного Росії органу ще вісьмох людей, які «брали безпосередню участь у катуваннях мирних жителів».

Після звільнення Херсона він втік на лівий берег Дніпра, де переховується, заявляє СБУ.

Якименку та ще вісьмом фігурантам повідомили про підозру в посяганні на територіальну цілісність України, державній зраді в умовах воєнного стану, створенні не передбачених законом збройних формувань та порушенні законів війни.

Додамо, Олександр Якименко став головою СБУ в січні 2013 року. 24 лютого 2014 року, після розстрілів протестувальників на Майдані та перемоги Революції Гідності, Верховна Рада звільнила його з посади. У 2021 році Рада національної безпеки і оборони позбавила його державних нагород і відзнак.

Нагадаємо, СБУ викрила, що компанії дружини підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука Оксани Марченко фінансували Росгвардію та МВС РФ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності