7 лютого: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

7 лютого: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 7 лютого, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 7 лютого

7 лютого церква вшановує пам’ять святителя Григорія Богослова. Народився святитель в місті Аріанзе (південна Кападокія) близько 329 року. Його матір’ю була свята Нона, яка походила з благочестивої та знатної християнської сім’ї. Також її двоюрідним братом був святитель Амфілохій, єпископ Іконійський. Батько — багатий землевласник Григорій Аріанзський. До одруження він належав до сім’ї, яка входила до юдейської секти, але пізніше під впливом дружини увірував в Христа.

Ще до народження їхній син був обіцяний на служіння Господу. А тому із самого його народження Григорія навчали у глибокій вірі в Христа. Блискучу освіту отримав і його молодший брат Кесарій. Зокрема, з хлопчиками займався єпископ Іконійський, їхній дядько.

Ще в юності Григорій пообіцяв прийняти обітницю чистоти та цнотливості. А щоб завершити свою освіту, відправився до Афін, де зустрівся з Василієм Великим. Провів Григорій в Афінах 6 років.

374 року померли його батьки, тоді він відправився до Селевкії Ісаврійської, де служив при церкві святої великомучениці Текли. Особливо сильно він піклувався в ті роки про престарілих та хворих. Коли помер його друг Василій Великий, Григорій подався в Константинополь. Там він боровся з єресю Македонія, який заперечував Божество Святого Духа. Там Григорій Богослов став Патріархом Константинопольским. Сталося це 381 року.

Однак таке рішення II Вселенського Собору викликало невдоволення з боку Македонських та Єгипетських єпископів. І тому Григорій вирішив піти з Константинополя. Повернувшись в рідне місто, він зайнявся чернечими справами. Наприклад, ходив босоніж, носив лише один одяг та спав на землі. Помер Григорій Богослов 25 січня 389 року.

7 лютого День Ангела святкують: Григорій, Пилип, Олександр, Володимир, Фелікс, Віталій, Дмитро.

Цей день в історії

  1. День безпеки в Інтернеті (ця міжнародна календарна подія виникла за сприянням організації Insafe починаючи з 2004 року. Вона відзначається щорічно у другий день другого тижня лютого. Наприклад, 11 лютого 2020 року у світі відзначається День безпечного Інтернету).
  2. День «Розішли свою візитку» (згідно зі звітом Statistic Brain Research Institute, 72% людей оцінюють компанію чи людину за якістю їхніх візитних карток. У ході опитування стало відомо, що загальний обсяг продажу фірми збільшується на 25% на кожні 2000 розданих візитних карток. Потенційний клієнт триматиме кольорову візитну картку в 10 разів довше, ніж стандартну білу).
  3. День балету (балет зародився за часів Ренесансу в Італії і Франції).
  4. День вітань на адресу докучливих сусідів (ці лютневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер).
  5. Тиждень «Майте співчуття до собак на ланцюзі» (проводиться з 7 до 14 лютого).
  6. День народження вогнегасника (1863 року його вперше запатентували у штаті Вірджинія, США. З того часу цей день вважається Днем народження вогнегасника).

****

1483 — відомий український вчений Юрій Дрогобич у Римі в Ехуаріуса Зільбера видав книгу «Прогностична оцінка поточного 1483 року» (Iudicium pronosticon Anni M.cccc.lxxxiii), яка є першою відомою друкованою книгою українського автора.

1906 — сигнал SOS вперше був запропонований як міжнародний сигнал біди (замість коду CQD, який раніше використовували на суднах).

2010 — відбувся другий тур президентських виборів в Україні, на яких переміг Віктор Янукович.

Які видатні українці народилися цього дня

1804 — Микола Маркевич, український історик, етнограф, письменник, фольклорист, композитор (помер 1860 року).

1847 — Олександр Русов, український етнограф, фольклорист, сатирик, громадський діяч. Помер 8 жовтня 1915 р.

1887 — Андрій Шкуро, нащадок запорозьких козаків, генерал-поручик Кубанського війська. Загинув 16 лютого 1947 р. у Москві.

1904 — Ґленн Міллер, американський композитор, керівник знаменитого джаз-бенду (загинув 1944 року).

1906 — Олег Антонов, український радянський авіаконструктор.

1932 — Степан Костишин, український біолог, колишній ректор Чернівецького національного університету (1987–2005).

Народні прикмети

  1. Сніг випав — наступна зима буде пізньою.
  2. Сильний снігопад — до ранньої осені.
  3. Діброва почорніла — до хуртовини або відлиги.
  4. Капель дзвенить з дахів — до морозу.

Що не можна робити в цей день

  • Не варто ображатися на близьких через дрібниці.
  • Не можна 7 лютого стригти нігті, плюватися і стригти волосся.
  • Не бажано виходити з дому після заходу сонця.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності