• Головна
  • Україна
  • В Україну повернули ще двох дітей, яких раніше незаконно вивезли до Росії

В Україну повернули ще двох дітей, яких раніше незаконно вивезли до Росії

В Україну повернули ще двох дітей, яких раніше незаконно вивезли до Росії

Двоє менших сестер разом з мамою були депортовані з Луганської області до Рязані

В Україну вдалося повернути ще двох дітей, незаконно вивезених на територію держави-агресора.

Про це йдеться на сторінці Мінреінтеграції.

Дівчат тринадцяти та п’ятнадцяти років взяла під опіку й забрала додому їхня старша сестра. Сім’я наразі перебуває на Волині.

Двоє менших сестер разом з мамою були депортовані з Луганської області до Рязані. В Росії мама померла і діти потрапили в сиротинець.

До Мінреінтеграції звернулася їхня старша сестра, яка зі своєю сім’єю встигла евакуюватися до Волинської області. Всі разом пройшли шлях від оформлення опіки над дівчатами до їхнього повернення на Батьківщину. Робота з повернення дівчат в Україну тривала понад місяць.

Нагадаємо, до Москви з тимчасово окупованої території Луганщини та Донеччини відправили на «лікування» 300 дітей. Дітей відправили до московських стаціонарів. При виявленні нібито «серйозних травм» першу допомогу їм надали медпрацівники, які займалися депортацією. 

Як розповіла в інтерв'ю «Громадському» правозахисниця та юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська, офіційно міністерство оборони РФ повідомляє про понад 300 тисяч депортованих дітей. 

У Держдепі США говорили про 260 тисяч.

Українській владі поки вдалося ідентифікувати 13,8 тисяч таких дітей. А повернути додому вдалося 125 дітей.

Правозахисниця розповіла, що Росія, відповідно до відкритих джерел, депортувала українських дітей щонайменше до 57 своїх регіонів, зокрема на Сахалін та до Дагестану.

Вона зазначила, що в Росії вже передали в сім’ї 400 депортованих українських дітей. У більшості випадків росіяни змінили їхні персональні дані, тож ідентифікувати їх уже неможливо.

Нагадаємо, керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що російські окупанти вивозять дітей з області до Чечні для «патріотичного виховання». Ще у серпні Сергій Гайдай писав, що окупанти намагаються вивезти з Луганщини українських дітей. Тоді до області приїжджала «уповноважена з прав дитини при президенту РФ».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності