5 лютого: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

5 лютого: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

Яке церковне свято 5 лютого, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 5 лютого

5 лютого церква вшановує пам’ять святої Агати. Народилася свята Агата на острові Сицилія (Італія) в місті Катанія 235 року. Тому Агату часто в християнських текстах називають ще Катанійською або Сицилійською. Її родина була шляхетною і дуже заможною.

В юності дівчина вирізнялася надзвичайною вродою. А тому в неї було багато залицяльників. Проте вона обрала для себе інший шлях, вирішила залишитися дівою і присвятити життя служінню Богові.

Серед тих, кому Агата відмовила, був і сенатор Квінтіан. Через це він зненавидів дівчину. Під час християнських гонінь Агата була затримана і піддана жорстоким тортурам саме через цю відмову. Їй спочатку відрізали груди, а потім закатували до смерті. Сталося це 261 року, коли Агаті було всього 25 років.

5 лютого День Ангела святкують: Климент, Агатангел, Євдокія, Феоктист, Геннадій, Федір, Павлин, Овсій, Денис.

Цей день в історії

  1. Всесвітній день Нутелли (Nutella — це марка підсолодженого какао-спреду з лісових горіхів. Nutella виробляється італійською компанією Ferrero і вперше була представлена 1964 року, хоча її перший варіант датується 1963 роком. 1963 року син Ферреро Мікеле Ферреро переробив Supercrema gianduja з наміром продавати його по всій Європі).
  2. День Allianz (Allianz AG була заснована в Берліні 5 лютого 1890 тогочасним директором Мюнхенської перестрахувальної компанії Карлом фон Тіме (уродженцем Ерфурта, чий батько був директором страхової компанії Тюрінгії) і Вільгельмом фон Фінком (співвласником Merck Банк Фінк і Ко). Спільну компанію було внесено до торгового реєстру Берліна під назвою Allianz Versicherungs-Aktiengesellschaft).
  3. День монарха (данаїда монарх — вид метеликів з сімейства німфалід. Одна з найвідоміших метеликів Північної Америки).

****

1585 — у Львові засновано Успенське ставропігійське братство.

1913 — у Львові у залі Українського народного дому всі українські академічні товариства («Академічна поміч», «Український студентський союз», «Академічна громада», «Основа», «Бандурист», «Медична громада», «Кружок правників» та інші) влаштували великий академічний бал.

1918 — у Києві на засіданні Ради народних міністрів УНР ухвалено план організації реєстрового «Вільного козацтва» в Україні, яке мало здійснювати внутрішню охорону повітів, та проект закону про громадські роботи

  • командуючий військами Народного секретаріату УСРР Муравйов віддав наказ про загальний наступ на Київ. У цей день почався штурм Печерська з боку станції Київ-Товарна і з боку ланцюгового мосту. Були зайняті робітничі околиці. Деякі частини прорвались до центру міста.
  • війська УНР залишили станцію Козятин.
  • ЦВК Рад Румчероду опублікував постанову, у якій говорилось, що він вважає себе у стані війни з Румунією і оголошувалась мобілізація загонів, сформованих на добровільних засадах, та транспортної флотилії в Одесі і Тираспольському, Херсонському, Аккерманському, Бендерському і Одеському повітах.

1919 — під натиском більшовицької навали українські війська (корпус Січових стрільців) остаточно залишили Київ.

  • вранці до Броварів під прапором Червоного Хреста прибула делегація Київської ради робітничих депутатів, яка повідомила про залишення міста військами УНР. Того ж дня Богунський і Таращанський полки під командуванням Миколи Щорса та Боженка увійшли до Києва.
  • у Харкові на засіданні РНК України ухвалено Тимчасове положення про організацію місцевих органів радянської влади та порядок управління. Вищою владою на місцях вважалися з'їзди рад — губернські, повітові, волосні.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Норвегією.

1998 — у Сімферополі вибухом смертельно поранений заступник голови Ради міністрів Криму Олександр Сафонцев.

Які видатні українці народилися цього дня

1887 — Микола Шарлемань, український зоолог.

Народні прикмети

  1. Сильний мороз — до швидкої весни.
  2. Скло запотіває під час морозу— до потепління.
  3. Морозні візерунки на вікні розташовані вертикально — холоду ще довго триватимуть, а якщо горизонтально — потеплішає.
  4. Багато снігу — до хорошого врожаю зернових.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна відмовляти в допомозі тим, хто її попросив.
  • Не можна танцювати та веселитися в цей день.
  • Краще у цей день не залишати будинок неприбраним.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності