4 лютого: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

4 лютого: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 4 лютого, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 4 лютого

4 лютого церква вшановує святого апостола Тимофія. Він був улюбленим учнем апостола Павла і першим єпископом Ефеським, яким став у 30 років.

Святий апостол Тимофій народився 17 року у місті Лістра (Мала Азія). 80 року загинув мученицькою смертю в Ефесі під час святкування язичницького свята. Тимофій намагався зупинити єретиків і їхні обряди, за що ідолопоклонники забили чоловіка камінням.

Матір Тимофія, Євніка, спочатку сповідувала юдаїзм, але потім повернулася до християнства.

4 лютого День Ангела святкують: Георгій, Гавриїл, Іван, Єфим, Леон, Йосип, Макар, Леонтій, Петро, Микола, Яків, Еммануїл, Петро, Тимофій.

Цей день в історії

  1. Всесвітній день боротьби проти раку (за даними ВООЗ: існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Від раку щорічно вмирають мільйони людей).
  2. День вакууму (за однією версією ідея належить вченим, які створили виряджений простір. За іншою — домогосподарці, яка пилососила свій будинок).
  3. День морозива на сніданок (або День сніданку морозивом. Дата на 2023 рік. Офіційно відзначають в першу суботу лютого).
  4. День компанії Facebook (Цукерберг створив веб-сайт Facemash у 2003 році, коли навчався у Гарвардському університеті. Сайт був зіставний з Hot or Not і використовував «фотографії, зібрані з онлайн-книг дев'яти будинків, розміщуючи по дві поруч один з одним і пропонуючи користувачам вибрати «гарячішу» людину»).
  5. День неандертальця (саме цього дня 1857 року вперше цього представника людського роду представили науковій спільноті. А знайшли його рештки 1856 року в Німеччині недалеко від річки Неандерталь у печері. Ця гілка роду Homo жила на нашій планеті 230 000 – 27 000 роках до н. е. та населяла західну Азію і Європу).
  6. Міжнародний день людського братерства (свято було засноване Генеральною Асамблеєю ООН в кінці грудня 2020 року. Його співаторами стали 34 країни-члена ООН. Головною метою цієї події є сприяти діалогу між різними культурними і релігійними громадами).

****

2004 — почала роботу соціальна мережа Facebook. Її заснував студент Гарвардського університету Марк Цукерберг.

2005 — Верховна Рада України затвердила Юлію Тимошенко на посаді прем'єр-міністра України.

2021 — у Запоріжжі сталася пожежа у Запорізькій обласній клінічній інфекційній лікарні, внаслідок якої загинуло четверо людей, а ще двоє постраждали.

Які видатні українці народилися цього дня

1881 — Григорій Беклемішев, український піаніст, композитор, педагог.

1885 — Степан Балей, український і польський психолог. Автор «Нарису психології» (1922) — першого українського підручника з психології в Галичині, дві праці присвятив психології творчості Т. Г. Шевченка.

1981 — Гордій Остапович, український спортсмен, який представляв Україну на Чемпіонаті Світу зі спортивного запам'ятовування.

1981 — Сергій Колодій, один із «кіборгів» Донецького аеропорту, Герой України.

Народні прикмети

  1. Сильний мороз — до швидкої весни.
  2. Скло запотіває під час морозу— до потепління.
  3. Морозні візерунки на вікні розташовані вертикально — холоду ще довго триватимуть, а якщо горизонтально — потеплішає.
  4. Багато снігу — до хорошого врожаю зернових.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна розповідати нікому сни, які наснилися проти цієї ночі.
  • Не варто грати в азартні ігри і взагалі ризикувати.
  • 4 лютого варто контролювати все, що говорите.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності