• Головна
  • Україна
  • У Польщі українцям надсилають мобілізаційні листівки: уряд країни каже про атаку Кремля

У Польщі українцям надсилають мобілізаційні листівки: уряд країни каже про атаку Кремля

У Польщі українцям надсилають мобілізаційні листівки: уряд країни каже про атаку Кремля

Кампанія має ширший характер, адже її результати помітні й у соцмережах інших країн

 

Заступник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин каже, що Росія почала широку дезінформаційну кампанію проти Польщі. Йдеться про розсилку листівок і листів, які будуть надсилатись, начебто, від імені Міністерства внутрішніх справ та адміністрації.

Про це пише ukrayina.pl, цитуючи wiadomosci.wp.pl.

Ці матеріали будуть адресовані українцям, які проживають у Польщі, і погрожуватимуть їм нібито рішенням про примусову мобілізацію.

«Це спроба створити ворожнечу між країнами», — підкреслив Жарин.

Він пояснив, що останнім часом відбувається імітація письма начебто від різних польських інституцій.

«Це використання електронного та традиційного письма, яке передбачає, що це листування нібито створене Міністерством внутрішніх справ та адміністрації або одним із відомств», — пояснив Жарин.

Міністр зазначив, що мета розповсюдження таких даних зрозуміла.

«Зміст цих звернень, які є явно сфабрикованими листами, – це припущення, що зараз польська держава збирає дані про українців, які постійно проживають у Польщі. Таке припущення випливає із того, що Польща готує якусь базу даних для певних кампаній, і російські ЗМІ в один голос повідомляють, що у Польщі ведеться кампанія для майбутньої мобілізації», — йдеться у повідомленні.

Про наміри російських ЗМІ згадав і голова OSW Войцех Конончук.

«Російська пропаганда регулярно випускає фейки про Польщу. В останньому випуску демонструється неіснуюча реклама у варшавському метро, яка нібито вербує в Україну танкістів для Leopard», — написав Конончук. 

Міністр-координатор спецслужб підкреслив, що кампанія має ширший характер, адже її результати помітні й у соцмережах інших країн.

«У соцмережах литовською та українською мовами ми бачимо припущення, що країни, які прийняли людей з України, тепер нібито повертають їх назад, примусово мобілізують за українським наказом. Метою операції є дестабілізація всередині цих країн, а також збір даних, тому що в листах вимагають конкретної інформації», — підкреслив Жарин.

Також такі дезінформаційні наративи мають ціль — нагнітання ворожнечі між українцями, які перебувають в конкретних країнах, та їх владою.

«Ми оцінюємо, що маємо справу з великою кампанією, яка охопить кілька західних країн, і її наслідки вже є в Польщі. Для Росії це стратегічний район. Розпалювання ворожнечі між Польщею та Україною є регулярним елементом кампаній Кремля», — підсумував Станіслав Жарин.

Нагадаємо, у п’ятницю, 3 лютого, у пункті пропуску «Хребене — Рава-Руська» на українсько-польському кордоні побільшало вантажівок, а в пункті «Дорогуськ — Ягодин» спостерігається сповільнення пропуску вантажівок в обох напрямках через протести на території Польщі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності