2 лютого: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

2 лютого: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 2 лютого, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 2 лютого

2 лютого церква вшановує пам’ять святого Євтимія Великого. Жив святий Євтимій в V столітті і був дуже шанований серед людей за свою благодушність.

Довгий час його мати й батько не могли зачати дитину. Після довгих молитов Бог все ж подарував їм сина, якого вони назвали Євтимій. Сталося це 377 року. Коли Євтимію було всього 3 роки, помер батько. Мати вирішила віддати хлопчика на виховання до міського монастиря. А тому вже в підлітковому віці Євтимій задумався про служіння Господу.

В дорослому віці захотілося йому самотнього життя. Пішов він у пустелю і молився там щодня. Згодом облаштував новий монастир. За це Господь наділив його цілющою силою.

2 лютого День Ангела святкують: Овсій, Юхим, Євтихій, Інна, Римма, Захар, Лев, Лаврентій, Петро, Мирослав.

Цей день в історії

  1. Всесвітній день водно-болотних угідь (ця подія покликана привернути увагу громадськості і урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримання стійкого розвитку нашої планети).
  2. День бабака (перші згадки про День бабака датовани ще 1841-м роком. Для Канади та Сполучених Штатів Америки — це традиційне національне свято, що відзначається 2-го лютого, проте його популярність вже давно перейшла межі цих країн).
  3. Всесвітній день гавайської гітари («Jumping Flea» - наколінні слайд-гітара придумана португальцями десь в 1880-х роках).
  4. День їжака (вято дуже схоже на сучасний День бабака. У цей день римляни спостерігали за поведінкою їжаків, яких спеціально будили під час зимової сплячки).
  5. День тонких млинців (ця страва з'явилася внаслідок помилки, допущеної 14-річним помічником офіціанта Генрі Карпантьє (1880-1961) 1895 року в кафе "Париж" у Монте-Карло. Він готував десерт для принца Уельського, майбутнього короля Англії Едуарда 7-го (1841-1910).
  6. Свято свічок (в західно християнської традиції — День представлення Ісуса в храмі або Стрітення Господнє, а також свято очищення Пресвятої Діви Марі. Ці лютневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер).

****

1935 — вперше у судовій практиці використано детектор брехні (Портедж, Вісконсин).

1945 — диверсійно-розвідувальна група УПА висадила в повітря блокпост залізничної станції «Тисменищани» та каркас дерев'яного мосту на ділянці Калуш — Рожнятів, Станіславської області. Пошкоджено лінію зв'язку.

1999 — на передньому фасаді універмагу «Україна» в Києві вивісили найбільшу у світі (на той час) зовнішню рекламу — панно шампуню «Орґанікс» (126,5×17 м).

Які видатні українці народилися цього дня

1812 — Євген Гребінка, український поет («Малоросійські приказки», «Човен», «Українська мелодія», «Очи черные») та прозаїк («Записки студента», «Петербурзька сторона», «Фактор»).

1845 — Іван Пулюй, український фізик і електротехнік, організатор науки, громадський діяч.

1863 — Тимотей Бордуляк, український письменник.

1901 — Валер'ян Підмогильний, український письменник, перекладач (загинув у сталінських таборах).

1939 — Віталій Філіпенко, народний артист України, композитор.

Народні прикмети

  1. Світить сонце, весна буде теплою, а похмуро — до затяжних морозів.
  2. Іній не деревах — восени будуть сильні нічні заморозки.
  3. Сонце вийшло опівдні, весна прийде рано.
  4. Почалася завірюха, значить вона ще буде тривати тиждень.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна виходити з дому після заходу сонця.
  • Не можна підіймати знайдені гроші.
  • Не можна сваритись та лаятись.
  • Не можна братись за важку фізичну працю.
  • Не можна давати та брати у борг.
  • Не можна тримати вдома старі та поламані речі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності