• Головна
  • Україна
  • Коломойський, Аваков, Столар, митники та податківці: кого і чому обшукували правоохоронці

Коломойський, Аваков, Столар, митники та податківці: кого і чому обшукували правоохоронці

Коломойський, Аваков, Столар, митники та податківці: кого і чому обшукували правоохоронці

1 лютого СБУ у співпраці з іншими силовими структурами провела низку гучних обшуків та вручення підозр.

LVIV.MEDIA зібрало усі деталі про заходи Служби безпеки щодо фігурантів справ.

Коломойський

Служба безпеки України викрила масштабні схеми привласнення 40 мільярдів гривень колишнім менеджментом ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укртатнафта».

Протиправні механізми поєднували з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

Наразі у рамках кримінальних проваджень документують 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів.

За даними слідства, така злочинна діяльність здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній. Одним з них є Ігор Коломойський.

За результатами слідчих дій топменеджменту ПАТ «Укртатнафта» оголошено про підозри.

Аваков

До ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова прийшли з обшуками.

Обшуки стосувались падіння гвинтокрила у Броварах під Києвом 18 січня. У тій авіатрагедії загинули очільник МВС Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін та державний секретар МВС Юрій Лубкович.

Додамо, Аваков очолював МВС від 2014 до 2021 років. Саме на його каденцію припала передача Україні гвинтокрилів Airbus від Франції, один з яких і впав у Броварах.

Арсен Аваков у своєму Telegram написав, що слідчі відпрацьовували робочу версію причин трагедії у Броварах. Їх цікавили контракти із закупівлі Super Puma (Airbus Helicopters H225).

«Слідчі поводилися коректно, хоча доцільність проведення такої слідчої дії виглядає трохи тупувато, через шість років після укладання контракту. Звичайно, нічого відповідного інтересам слідства виявлено не було. Крім того, контракт проходив аудит французького уряду та казначейства», — написав він.

Джерела «Бабеля» у правоохоронних органах уточнили, що обшуки проводять не тільки в Авакова, але й в інших керівників того часу, які брали участь у закупівлі гвинтокрилів.

Столар

СБУ провела низку обшуків у представників будівельних компаній Києва, підконтрольних депутату Верховної Ради від забороненої партії «ОПЗЖ» Вадиму Столару.

Ці компанії були залучені до відмивання коштів в інтересах колишніх депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака.

Як зазначають у СБУ, аналогічні схеми працювали також на користь інших громадян Росії та Білорусі, до яких були застосовані санкції РНБО, країн ЄС та США.

Наразі СБУ ліквідовують всі схеми та канали легалізації фінансових активів, які застосовували зловмисники.

Зокрема, йдеться про викуп корпоративних прав українських забудовників різними офшорами та російськими банками і про спрямування коштів від продажу нерухомості на фінансування дій, що задають шкоди державній безпеці.

Також правоохоронці провели обшуки за місцями проживання службових осіб і в офісах будівельних компаній.

Ексдиректор Департаменту держзакупівель МО

СБУ також провела обшуки в ексдиректора Департаменту держзакупівель Міноборони Богдана Хмельницького.

Богдану Хмельницькому оголошено підозру за розтрату державних коштів на суму 107,7 млн гривень. Він займався закупівлями необхідного забезпечення підрозділів ЗСУ. Його звинувачують у придбанні 5 700 штук неякісних бронежилетів.

Київська податкова

ДБР викрило керівницю податкової Києва на багатомільйонних незаконних схемах збагачення.

Так, за інформацією ДБР, виконувачка обов’язків начальника київської податкової, яка також є головою Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, за гроші приймала рішення щодо невідповідності критеріям ризиковості платників податків для низки підприємств.

Крім того, вона реалізовувала через своїх довірених осіб схеми щодо штучного завищення валових витрат деякими підприємствами, ведення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП та подання недостовірних відомостей про доходи. За експертними оцінками, таким чином до тіньового обігу потрапляло понад 15 млрд гривень.

Водночас керівництво податкової у Києві причетне до схем незаконного отримання відшкодування ПДВ, в результаті чого у тіньовий обіг потрапило понад 30 млрд гривень.

Разом з тим працівників ДБР зацікавив стиль життя посадовиці. Вона має 3 квартири в Києві загальною вартістю приблизно 1 млн доларів, будинок поблизу Києва вартістю приблизно 200 тисяч доларів, дві автівки вартістю приблизно 150 тисяч доларів.

«При цьому одне з авто посадовиці вартістю приблизно 100 тисяч доларів записане на її особистого водія, доходи якого за останні роки склали не більше 8 тисяч доларів США. Також жінка користується дорогими прикрасами, виключно дорогим брендовим одягом, золотими годинниками та іншими елітними речами. Загальна сума встановлених необґрунтованих активів посадовиці складає близько 1,4 млн доларів», — кажуть у ДБР.

Там додають, що проводять обшуки за місцем проживання та роботи жінки. Під час слідчих дій вже знайшли 158 тисяч доларів, 530 тисяч грн та 2,2 тисячі євро, елітні годинники, автомобілі та інше.

Ексміністр енергетики

Ексміністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику повідомили про підозру.

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому очільнику Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику.

За даними правоохоронців, його підозрюють у підписанні збиткових для держави угод. Йдеться про співпрацю з компанією Дмитра Фірташа. Вони незаконно уклали угоду на користь компанії олігарха на суму 1,5 мільярда гривень.

Раніше йому повідомляли про підозру в декларуванні недостовірної інформації. Він, начебто, приховав 1,2 млн доларів доходу. Тоді справу закрили через рішення Конституційного суду, яким була скасована відповідальність за цей злочин.

Організатори п’яних вечірок

В організаторів п’яних вечірок у Києві провела обшуки поліція. Це стало наслідком того, що у мережі поширили фото та відео, де вони вживають алкоголь і принижують дівчат.

Наразі поліцейські уже встановили причетних до інциденту та місця їхнього перебування. У рамках розпочатого кримінального провадження проводяться необхідні слідчі та розшукові заходи у столиці та в ще одному регіоні країни.

Зокрема, оперативники карного розшуку та міграційної поліції разом зі слідчими проводять обшуки за адресами проживання та в орендованих квартирах хлопців.

Нагадаємо, 1 лютого звільнили заступників керівників митниці, Держпродспоживслужби та Держлісагентства.

За рішенням Кабінету Міністрів було звільнено:

  • Олександра Щуцького — з посади першого заступника голови Держмитслужби;
  • Андрія Лордкіпанідзе — з посади заступника голови Держпродспоживслужби;
  • Юрія Сотника — з посади першого заступника голови Держлісагентства.

Щодо заступника голови Держмитслужби Руслана Черкаського розпочато дисциплінарне провадження, його відсторонено від виконання обов’язків.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності