• Головна
  • Україна
  • Виплати переселенцям та субсидії: які зміни будуть в Україні від 1 лютого

Виплати переселенцям та субсидії: які зміни будуть в Україні від 1 лютого

Комуналка
Фото: Freepik

З 1 лютого 2023 року уточнюються категорії переселенців, які мають право на одержання допомоги на проживання

У лютому в Україні буде низка змін, зокрема нововведення щодо виплат переселенцям, запроваджено нові правила виплат субсидій та можливість отримати безкоштовні LED-лампи. Детальніше про ці та інші зміни читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Субсидії

Пенсійний фонд України скасував безготівкову грошову виплату пільг, тобто субсидії в лютому не нараховуватимуть автоматично. Це означає, що вносити оплату за комуналку необхідно самостійно, використовуючи кошти, що надходять від держави на спеціальний банківський рахунок в «Ощадбанку» або через відділення «Укрпошти».

Натомість виплати субсидій пенсіонерам здійснюватимуться на їхні пенсійні рахунки у банках або разом із виплатою пенсії на «Укрпошті».

Виплати переселенцям

З 1 лютого 2023 року уточнюються категорії переселенців, які мають право на одержання допомоги на проживання. Йдеться про ВПО:

  • які перемістилися з тимчасово окупованих територій;
  • з територій, де ведуться бойові дії;
  • які мають зруйноване або непридатне для проживання житло внаслідок пошкодження та подали заявку на відшкодування втрат до 20 травня 2022 року через портал «Дія»;
  • мають документальне підтвердження факту пошкодження чи знищення нерухомості внаслідок бойових дій та військової російської агресії;
  • були ВПО до 24 лютого 2022 року;
  • станом на 24 лютого отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання;
  • після 24 лютого 2022 року повторно перемістилися із СОТ чи територій, на яких ведуться бойові дії.

Таким чином, виплат у теорії можуть позбутися ті українці, які переїхали на захід України з районів, де раніше велися бойові дії (Київ, Суми, Чернігів тощо) і у кого житло залишилося недоторканим. Також невідомо, чи буде зараховано до території, де ведуться бойові дії, Миколаїв чи Харків, які зазнають сильних обстрілів. Крім того, з лютого 2023 року допомога надаватиметься через один місяць (тобто з 1 квітня — за лютий).

Зменшення допомоги для українців у Польщі

З 1 лютого 2023 року українці, які перебуватимуть у Польщі понад 120 днів (4 місяці), мають покривати 50% вартості проживання власним коштом, але не більше 40 злотих (333 гривень) на особу на добу. Водночас від оплати звільнять такі категорії:

  • пенсіонерів;
  • людей з інвалідністю;
  • вагітних жінок;
  • у кого дитина до року;
  • у кого під опікою троє і більше дітей.

Зазначається, що місцева влада компенсуватиме не більше 40 злотих (333 гривень) на людину на добу.

Якщо ж український біженець виїжджатиме з Польщі на кілька днів, соціальну допомогу призупинять. А у тому випадку, якщо термін перебування поза межами республіки становитиме понад 30 днів, громадянин зовсім втратить матеріальну підтримку.

Диференціація виплат для біженців у Нідерландах

З 1 лютого зміниться прожитковий мінімум для біженців з України. До цього часу він становив 205 євро на особу. Тепер сума залежатиме від складу сім'ї, а саме:

  • з однієї чи двох осіб — українець отримуватиме 215 євро на дорослого та 178 євро на неповнолітнього на місяць;
  • з трьох осіб — по 171 євро на дорослого та 142 євро на неповнолітнього на місяць;
  • з чотирьох і більше осіб — по 150 євро на дорослого та 124 євро на неповнолітнього на місяць.

Також скорочується і посібник для тих біженців, які проживають у сім'ях, що приймають.

Зараз додаткова допомога становить 215 євро на дорослого та 55 євро на неповнолітнього. З 1 лютого 2023 року вона становитиме 93 євро на місяць і для дорослих, і для дітей. Виплати від держави нараховуватимуться доти, доки українців не працює. З 1 лютого 2023 року допомога на проживання для всієї родини припиняється, якщо хтось у віці 18 років і старший починає працювати.

Обмін лампочок

В Україні запускається процес обміну старих лампочок розжарювання на нові LED-лампи. Передбачається, що в лютому цей процес стане масовим, адже можливість подати заявку в «Дії» стане доступною для всіх українців.

Так, процес обміну здійснюватиметься у відділеннях «Укрпошти». Буде як попередня реєстрація, так і можливість отримання LED-ламп без реєстрації (в цьому випадку лише при їх наявності). Водночас для тих, хто бажає зареєструватись, випустили ось таку відеоінструкцію.

Змінюється система сплати адміністративних штрафів

З 1 лютого закриється рахунок управління Держказначейства в Києві, на який сплачувалися штрафи за адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. З цього дня гроші, перераховані платниками на вказаний рахунок, не зараховуватимуться й повернуться до банку платника як нез'ясовані надходження. Для сплати штрафів необхідно використовувати рахунки, відкриті в кожному регіоні.

Впровадження електронних товарно-транспортних накладних

З 1 лютого в Україні розпочнеться піврічне тестування електронних товарно-транспортних накладних. Повноцінно система почне працювати з 1 серпня. Зазначається, що впровадження е-ТТН зробить ринок вантажних перевезень прозорішим і менш корумпованим.

Повідомлення від суду у Viber

Судові повістки, повідомлення та виклики учасникам судового процесу тепер надходитимуть і на електронні месенджери. Якщо мобільний телефон не прив'язаний до месенджера, повістки, як і раніше, надходитимуть у формі SMS-повідомлень. Робиться це для заощадження коштів, адже відправлення повістки за допомогою месенджера коштує втричі дешевше, ніж SMS.

Водночас зараз державне підприємство «Інформаційні судові системи» завершує розроблення сервісу автоматичного відправлення на Viber. Впровадити сервіс планується не пізніше 10 лютого. Дані, що підтверджують відправлення та доставлення повідомлень у Viber, надходитимуть і зберігатимуться в автоматизованій системі документообігу суду (із запобіганням їхньому видаленню або коригуванню).

ЄСВ

Це нововведення стосується виключно столиці, адже в Києві з 1 лютого змінюються реквізити для сплати Єдиного соціального внеску. Зокрема, Головне управління податкової служби поінформувало платників податків про те, що сплачувати ЄСВ із лютого необхідно на рахунки 3556, відкриті на ім’я ГУ ДПС за символами звітності 201-204. Знайти ці рахунки можна за цим посиланням.

Нагадаємо, з 1 лютого зміниться порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони України та співробітникам системи МВС. Йдеться про застосування нового підходу до виплати 30 тисяч та 100 тисяч гривень. Так, тепер виплати напряму залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності та специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують. Детальніше про це можна дізнатись тут.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності