• Головна
  • Україна
  • Підозру ексголові «Нафтогазу» Коболєву визнали необґрунтованою: деталі

Підозру ексголові «Нафтогазу» Коболєву визнали необґрунтованою: деталі

Підозру ексголові «Нафтогазу» Коболєву визнали необґрунтованою: деталі

Наглядова рада свідомо прийняла рішення про преміювання та не зазнавала тиску з боку чиновника

Суддя Вищого антикорупційного суду визнав підозру колишньому голові правління НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву необґрунтованою. Його звинувачували у неправомірності отримання премії в розмірі майже 10 млн доларів.

Про це 31 січня адвокат Олексій Носов повідомив у Facebook.

Зокрема, суд не встановив жодних ризиків перешкоджання кримінальному провадженню всі перераховані прокурором ризики нівелюються добровільним повернення Коболєва в Україну. Також суд встановив, що Наглядова рада свідомо прийняла рішення про преміювання та не зазнавала тиску з боку чиновника. Крім цього, за 5 років слідства у справі члени Наглядової ради, в тому числі її голова, допитані не були.

«Також суддя відкинув твердження прокурора, що більшість членів Наглядової ради є іноземцями, а тому не володіють знаннями українського законодавства та визнав таким, що суперечить ідеї корпоративного управління в акціонерних товариствах та дискредитують роль міжнародних експертів в складі наглядових та контролюючих органів», йдеться у повідомленні.

Крім цього, обмеження щодо порядку встановлення премій уповноваженими на це суб'єктами на дії Коболєва не поширювались.

«Ця постанова регулює обмеження щодо порядку встановлення премій уповноваженими на це суб'єктами, а не процедуру ініціювання такої премії іншими особами. А так як встановлення розміру премій Голові правління належить до виключної компетенції Наглядової ради, порушення вимог постанови не було», пояснив адвокат.

Водночас щодо встановлення розміру премії, то суддя встановив, що це є виключною компетенцією Наглядової ради.

Натомість прокуратура вже подала апеляційну скаргу на рішення ВАКС. Її розглядатиме Апеляційна палата ВАКС, яка повинна прийняти кінцеве рішення в питанні обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, раніше Вищий антикорупційний суд України не задовольнив клопотання про утримання під вартою колишнього голови НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності