• Головна
  • Україна
  • Минуло пів року від теракту в Оленівці: успіхів у розслідуванні немає — Лубінець 

Минуло пів року від теракту в Оленівці: успіхів у розслідуванні немає — Лубінець 

Україна не отримала очікуваної реакції від міжнародної спільноти, але продовжить розслідувати вбивство

Через пів року з дня російського теракту в колонії в окупованій Оленівці, унаслідок якого загинули українські військові, Україна не отримала очікуваної реакції від міжнародної спільноти, але продовжить розслідувати вбивство.

Про це написав Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він нагадав, що про причетність до злочину Росії свідчать висновки фахівців, які свідчать, що вибух відбувся всередині, та заява генпрокурора: причина теракту або спосіб вбивства — термобарична зброя.

«Натомість, Україна не отримала очікуваної реакції від міжнародної спільноти - немає успіхів у розслідуванні, і ніхто не домігся бодай допуску на місце трагедії. Я неодноразово публічно наголошував, що готовий поїхати на місце трагедії, аби ми всі дізналися правду. Правду, яку ми й так знаємо», — заявив Лубінець. 

За його словами, Червоний Хрест не відреагував належним чином, а позиція ООН «лишається незрозумілою».

Спочатку генсек Антоніу Гутерріш організував окрему місію в Оленівку, а вже через п’ять місяців її розформували без жодної критики на адресу РФ. Для зустрічей з українською стороною, за словами Лубінця, не доклали зусиль, щоб взяти напрацювання та документи щодо теракту, а російська за цей час не надала доступу ні представникам місії, ні Києву, «фактично зірвавши розслідування». 

«П’ять місяців — це великий термін для того, щоб замести сліди злочину, однак це малий термін для того, щоб про нього забути…Україна буде розслідувати вбивство наших військових в Оленівці. Впевнений, що це буде ще один окремий факт для спеціального трибуналу», — наголосив омбудсмен.

Нагадаємо, 29 липня збройні сили Російської Федерації прицільно та навмисно обстріляли з артилерії виправну установу в населеному пункті Оленівка Донецької області. Там утримувалися, зокрема, й українські полонені.

 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності